Meny

- Bytt bank på få sekunder

BN Bank lanserte i går høyrentekontoen «EkstraKonto», som baserer seg på at innskyterne bruker BankID ved opprettelse av kontoen (foto: faksimile av BN Banks nettsider)..

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankbytte har aldri vært enklere. Konsekvensen kan bli lavere renter.

Dette er nytt

BankID er en elektronisk identitet basert på PKI-teknologi som bankene utsteder, men som siden skal kunne brukes på en rekke netttjenester – også konkurrerende hos banker. Tidligere har man kunnet bruke den til innlogging, men ikke til inngåelse av nye avtaler, slik som nye bankforbindelser, lån og flytting av fripoliser.

Dette har nå blitt mulig, etter at antihvitvaskingsforskriften tidligere i år ble endret. Nå kan man signere dokumenter elektronisk med BankID, uten å stille opp fysisk og uten å noen gang ta i en penn.

- Man ser også på muligheten for å bruke dette på nettlån og kreditt. Trenden er jo at bankene gjør mer og mer tilgjengelig for selvbetjening, sier Nesse i EDB.

Han mener BankID nå i større grad vil brukes i bankenes saksbehandlingsprosesser, og at mer av disse kan betjenes via nettet.

Har du lyst til å bytte bank? Nå kan du gjøre det uten å forlate stolen du sitter i. Prosessen skal bare ta noen sekunder, og dette er en verdensnyhet, ifølge EDB og BN Bank.

Norge skal nemlig være først i verden med å åpne for slike løsninger, og det går neppe lang tid før hele bank-Norge har tatt i bruk løsningen.

- Det vil neppe være mange banker som ikke ønsker å kunne få inn kunder på få sekunder, sier Wiljar Nesse, konserndirektør bank og finans i EDB.

Dermed kan du snart velge fritt fra lenestolen - og snart vil du også kunne gjøre mye mer fra lenestolen.

Endelig lovlig
Om det er snakk om sekunder eller minutter kan sikkert diskuteres, men at det er raskere enn før er det liten tvil om. For tidligere har det vært umulig å gjøre dette bare over nett. For å unngå juks med identiteter har man blitt tvunget til å stille opp fysisk på postkontorer eller i banker – og så vente på nødvendige koder i posten før man fikk tilgang.

Tidligere i år ble BankID godkjent ikke bare for innlogging, men også signering av slike avtaler. Hvis du har BankID for innlogging i din gamle bank vil du dermed kunne opprette konto og logge deg rett inn med den samme kodebrikken, uten å forlate stolen.

- Ser ingen begrensninger
Dette vil virkelig sette fart i mobiliteten i bankmarkedet, tror Erlend Drilsvik, direktør Personmarked og Kommunikasjon BN Bank. Han regner med at flere vil opprette ulike bankforbindelser for forskjellige tjenester, og bruke samme BankID til å logge inn på alle.

Men prosessen stopper ikke der.

- Dette åpner også for helautomatisk boliglånstjeneste på litt sikt. Alt ligger til rette for det, vi må jobbe med å få de nødvendige systemene til å snakke sammen, sier Erlend Drilsvik, direktør for personmarked og kommunikasjon i BN Bank.

Han tror kundene vil kunne søke om boliglån som en ren nettjeneste i andre kvartal neste år. Da vil man altså kunne søke om boliglån og få det innvilget uten å ha sendt et eneste papirark i posten og uten å flytte seg fra pc-en.

- Er det noen tjenester du ikke vil kunne gjøre over nett etter hvert?

- Nei, vi ser ingen begrensninger slik det ser ut nå, sier Drillsvik.

Andre banker er også svært interessert i slike løsninger, bekrefter Nesse i EDB.

- De kan bli mer effektive og redusere kostnader og dette øker bankenes åpningstider, sier han.

Forsto ikke digital signatur
Mulighetene for å benytte BankID til avtalesignering ble åpnet da ny lov ble vedtatt 15. april i år, og siden har Bank Norwegian lansert en slik tjeneste i slutten av august. Men det var ikke bankene som var tidligst ute.

- Vi lanserte BankID i mai for signering av dokumenter for flytting av fripolliser, sier Jon Haugan, Markedsdirektør i Silver.

Han mener dette har vært en braksuksess.

- Mer enn 50 prosent av våre kunder signerer nå med BankID, sier han.

I begynnelsen var dette så nytt at andre i bransjen ikke uten videre ville godta dokumenter uten en vanlig underskrift i blekk, men dette ordnet seg etter hvert, forteller han.

Bør bli billigere
Ifølge BN Bank kan kundene ha mer å glede seg til enn enkle bankbytter. Endringene kan også lønne seg økonomisk, for alle parter.

- Det er veldig kostnadseffektivt når kunden gjør hele jobben selv. Og lavere kostnader gir mulighet for å tilby bedre renter, sier han.

Nettbankene har fra før av gitt folk mulighet for å få svært lave gebyrer på denne måten, og også i andre bransjer benyttes selvbetjening til å kutte priser.

Bankene kan altså kutte kostnader på denne måten, men det er også viktig at dette er praktisk for kundene.

- For noen er teknikken på nett en barriere, for andre er det å putte en konvolutt i posten en barriere, seir Haugan i Silver.

Drilsvik bekrefter dette og sier at banken opplever at enkelte kunder som har meldt interesse, men siden ikke bytter bank oppgir at det rett og slett ble for mye styr.

- Å komme seg på posten er skikkelig tungvindt. Du må jo nesten ta fri fra jobben, sier han.

Les også:
Slik kutter du boliglånsrenten
Skal få deg lynraskt på nett
eBay selger Skype
Vollviks rå spareknep

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus