Norge først ut av finanskrisen

<p><strong>NORGE FØRST UT AV KRISEN:</strong> Statsminister Jens Stoltenberg, og OECDs generalsekretær, Angel Gurrìa. OECD spår at blant de 27 rike og mellomrike landene i verden er Norge det eneste som klarer å kjøre økonomien for full kapasitet fra 2011. (Foto: Scanpix) </p>
NORGE FØRST UT AV KRISEN: Statsminister Jens Stoltenberg, og OECDs generalsekretær, Angel Gurrìa. OECD spår at blant de 27 rike og mellomrike landene i verden er Norge det eneste som klarer å kjøre økonomien for full kapasitet fra 2011. (Foto: Scanpix)

<pNorge er det eneste av de rike landene som klarer å kjøre økonomien for full kapasitet fra 2011. Samtidig advarer OECD mot å bruke mer oljepenger enn nødvendig. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge blir det første landet i verden som kommer seg ut av finanskrisen, mener OECD som samtidig advarer mot å bruke mer oljepenger enn nødvendig.

Ifølge seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets gir OECD en vurdering av situasjonen i norsk økonomi som ikke tilsier en så ekspansiv finanspolitikk som det regjeringen legger opp til i forslaget til neste års statsbudsjett.

– De sier i rapporten at den norske regjeringen ikke trenger å gjennomføre de budsjettplanene den har for å bygge opp under vesten neste år, sier Orskaug til Dagens Næringsliv.

Først ut av krisen

Til tross for advarslene, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at Norge blir det første landet i verden til å legge den økonomiske krisen bak seg.

OECD spår at blant de 27 rike og mellomrike landene i verden er Norge det eneste som klarer å kjøre økonomien for full kapasitet fra 2011, skriver Aftenposten.

Like prognoser

Veksten i norsk fastlandsøkonomi (BNP for Fastlands-Norge) blir ifølge OECD på 2,8 prosent neste år og 3,2 prosent i 2011. Arbeidsledigheten vil neste år komme opp i 3,7 prosent, før den faller igjen i 2011. Dette er helt i tråd med Norges Banks prognoser, skriver DN.

Prognosene kommer fram i OECDs halvårlige rapport som ble lagt fram torsdag.

Deretter fortsetter suksessen. I 2017 vil ledigheten kun være lavere i et økonomisk nyoppusset Island, og økningen i effektiviteten i økonomien vil kun være sterkere i Polen – noe som også sikrer oss en tetplass i økonomisk vekst fram til 2017.

Stramme inn

I budsjettet for neste år legger regjeringen opp til å tilføre økonomien 45 milliarder kroner mer enn handlingsregelen for bruk av oljepenger tilsier.

OECD sier i sin rapport at det er behov for en kraftig finanspolitisk innstramning for å komme tilbake til handlingsregelen, og peker også på at styringsrenten bør opp.

Katastrofen avverget

Internasjonalt peker OECD på Asia som selve lokomotivet som skal trekke verden ut av økonomisk tilbakegang. Men tempoet i oppsvinget er fortsatt lavt, og veksten blir beskjeden langt inn i neste år og kanskje enda lenger.

– Bildet som nå avtegner seg, viser at katastrofen er avverget. Men samtidig ser vi at vi må slåss mot høy ledighet og langsom vekst, sa OECDs sjeføkonom Jørgen Elmeskov på organisasjonens pressekonferanse i Paris torsdag. (©NTB)

Personvernpolicy