Meny

Gjedrem kan gå på kronesmell

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er redd kronen styrker seg for mye hvis renten settes opp for raskt (foto: Nordea).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norges Bank vil gå litt mer forsiktig frem med renten for å hindre kronestyrking, tror sjefanalytiker Erik Bruce.

Treg bedring i europeisk økonomi vil gi mindre handlingsrom for sentralbanskjef Svein Gjedrem, mener økonomene i Nordea Markets.

Den økonomiske utviklingen i eurosonen har vært langsommere enn Nordea ventet. Derfor tror de det fortsatt går lang tid før den europeiske sentralbanken ESB begynner å heve renten igjen.

- Når vi tror det går et helt år til ESB begynner å sette opp rentene, blir hovedutfordringen for Norges Bank å greie å sette opp rentene uten at kronen går for mye i sterk retning, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Holder igjen
I første omgang greier den det, mener analytikeren.

- Men hvis vi ser lengre frem kommer rentedifferansen til å bli såpass stor i norsk favør, at vi må regne med at kronen styrker seg til 8,20 mot euro på ett år og 7,90 på to års sikt, mener sjefanalytikeren.

Det forutsetter imidlertid at sentralbanken ikke hever renten like aggressivt som markedet nå ser for seg.

- For å hindre kronestyrking tror vi Norges Bank går litt mer forsiktig frem i andre halvår neste år enn det vi trodde tidligere, sier Bruce.

Nordea venter nå at styringsrenten vil være på 2,50 prosent i november neste år, mot tidligere 2,75 prosent. Det innebærer at styringsrenten vil bli satt opp på 0,25 prosentpoeng på annenhvert rentemøte i hele 2010 og i første kvartal 2011.

Etter den tid tror Nordea at tempoet blir økt og at styringsrenten vil nå 4,0 prosent om to år.

For folk flest vil det trolig bety en boliglånsrente mellom 5,5 og 6 prosent.

Her kan du regne ut hva en renteendring betyr for deg.

Sentralbanken venter svekkelse
Bruce venter at kronen vil holde seg i området rundt 8,40 for en euro på tre måneders sikt, og senere styrke seg til rundt 8,30 kroner for en euro på seks måneders sikt.

Selv har Norges Bank en prognose som indikerer en forsiktig svekkelse av kronen fremover. Sentralbanken gir ikke prognoser på enkelt-valutaer, men bruker i stedet en imporveid valutakurs, den såkalte I44.

Bruce tviler imidlertid at prognosen slår til.

- Antar man at euroen ligger fast mot de andre valutaene i I44, skal kronen ifølge Norges Banks prognose ligge over 8,40 mot euro fremover, sier Bruce.

Dollarhjelp
Etter hvert kan imidlertid sentralbanken få hjelp av at amerikanske dollar og britiske pund henter seg inn igjen. Dette vil veie opp for styrkingen mot euro.

- I våre prognoser blir ikke den samlede kronestyrkingen så kraftig på ett og to års sikt. Vi venter at pund og dollar korrigerer tilbake fra de svake nivåene.

- På det tidspunktet kommer kronestyrkingen mot euro, men samtidig snur også valutabildet litt. For øyeblikket er ikke renter en drivkraft for dollaren, men om ett til to år, når markedene begynner å prise inn at rentene skal opp i USA, tror jeg tror dollaren snur, sier Bruce.

På to års sikt tror han at dollaren er tilbake på seks kroner, mens pundet nærmer seg ti kroner igjen. I det korte bildet tror han imidlertid at kronen vil gå enda sterkere mot dollaren. Prognosen viser en bunn på 5,35 kroner for en dollar om et halvt år.

Les også: Hit legger vi juleshoppingen

      
 Nordeas kroneprognose3M6M12M24M
 Euro8,408,308,207,90
 Dollar5,605,355,656,00

Les:
Slik kutter du boligrentene
Gjedrem ønsker «strengere» boliglån
Dollaren er problemet

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus