Dette ble årets mobiler

<p>Apple iPhone 3GS ble valgt til årets mobil (foto: mobilen.no).</p>
Apple iPhone 3GS ble valgt til årets mobil (foto: mobilen.no).

Vinnerne av Gulltasten 2009: Årets mobilgalla ble holdt på Oslo Plaza i år, der den gjeve prisen ble tildelt 15 vinnere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fjerde år på rad arrangerte Mediehuset Digital og Mobilen.no Gulltasten torsdag kveld. Den norske mobilbransjen var samlet i Oslo Plaza for faglig seminar med foredrag og paneldebatt, underholdning fra CC Cowboys-vokalist Magnus Grønneberg, Kate Ryan og konferansier Tommy Steine, og ikke minst prisutdeling i 15 forskjellige kategorier for Gulltasten 2009.

Juryene bestod av representanter fra produsenter, forhandlere, og norske operatører, journalister fra flere ulike publikasjoner, samt en designer og en teleanalytiker – fordelt i relevante kategorier. Under finner du årets Gulltasten-vinnere:

ÅRETS MOBIL:
Vinneren er: Apple iPhone 3GS
Les test

Prisen for Årets mobil bestemmes 100 prosent via avstemning fra folket. I motsetning til i fjor, der nærmere 80 prosent stemte på iPhone 3G, er det langt jevnere i år. Med rekordmange unike lesere som har stemt, går folkejuryens pris til iPhone 3GS, med nesten 25 prosent av stemmene. Det er likevel med en relativt god margin.

ÅRETS MUSIKKMOBIL:
Vinneren er: Sony Ericsson W995
Les test

Nesten alle mobiltelefoner kan spille musikk, men bare et fåtall, om noen, kan matche lyden i Sony Ericsson W995. Med en pris som gjør den tilgjengelig for mange, gode stereoplugger med aktiv støyreduksjon og egne knapper som lar deg styre musikken, er Sony Ericsson W995 en verdig vinner i musikk-klassen. Med denne telefonen kan du også kjøpe musikken din hvor du vil.

ÅRETS KAMERAMOBIL:
Vinneren er: Sony Ericsson Satio
Les test

Sjelden har det vært tettere kamp om tittelen Årets Kameramobil. Men etter fotofinish trakk Sony Ericsson det lengste strået med 12-megapikselmobilen Satio. Gode resultater i laboratorietester, kombinert med god blits, god skjerm og enkelt brukergrensesnitt tar Satio en knepen seier. At telefonen også har trykkfølsom skjerm og Symbian operativsystem er selvsagt heller ingen ulempe.

ÅRETS BUSINESSMOBIL:
Vinneren er: HTC Touch Pro 2
Les test

Helt siden HTC Touch Pro2 kom på markedet har den vært favoritt til prisen Årets Businessmobil. En enstemmig fagjury og en stor folkejury plasserte da også raskt HTC Touch Pro 2 på toppen av pallen. Med stor skjerm, fullverdig tastatur på hele fem rader og oppgradering til Windows Mobile 6.5 med HTC Sense, må konkurrentene i år se seg grundig slått av årets businessmobil, HTC Touch Pro2.

ÅRETS DESIGNMOBIL:
Vinneren er: LG BL40
Les test

Det siste skuddet på stammen i LGs Black Label-serie har en nyskapende formfaktor med en skjerm i 21:9-format. Telefonen er utført i klassisk pianolakk med diskret detaljering i krom og rødt, med gjennomtenkte detaljer, som skyvedeksel foran ladeinngangen. Prisen for Årets Designmobil går til LG BL40.

ÅRETS MULTIMEDIEMOBIL:
Vinneren er: Samsung Omnia HD
Les test

Årets multimediemobil skiller seg ut ved å ha markedets største OLED-skjerm. Den kan spille av filmer i DivX-format og er den første og foreløpig eneste mobiltelefonen som kan filme i HD-kvalitet. Med mye minne, gode funksjoner og et trykkfølsomt brukergrensesnitt vant Samsung Omnia HD klassen Årets Mediemobil med god margin.

ÅRETS MOBILTILBEHØR:
Vinneren er: Nokia BH-905
Les test

Prisen for Årets mobiltilbehør går til Nokias trådløse hodesett med aktiv støydemping, BH-905. Den gode lyden, god batterikapasitet og aktiv støydemping som faktisk virker, gjør dette settet til et førstevalg for den som stiller store krav til sitt bluetooth hodesett. Settet har god design, behagelig passform og ikke minst god lydkvalitet ved så vel musikkspilling som ved samtale.

ÅRETS PRIVATFORHANDLER:
Vinneren er: Telekiosken Oslo City

Flaggskipet til Telekiosken i flere år har vært utsalget på Oslo City. Denne butikken leverer gode resultater også i år med en voldsom omsetning og et solid overskudd. De ansatte oppleves som dyktige, profesjonelle og motiverte, og er etter sigende gode forbilder for resten av de ansatte i kjeden. Dette utsalget var arena for NM i SMS-finalen 2009, der en norsk deltager satte verdensrekord. Med gode økonomiske resultater og salgsvolum, dyktige medarbeidere og X-faktor går prisen for Årets Privatforhandler til Telekiosken Oslo City.

ÅRETS BEDRIFTSFORHANDLER:
Vinneren er: Nordialog Skøyen

Gulltasten for Årets bedriftsforhandler går til Nordialog Skøyen, en annerledes forhandler som går sine egne veier. Med en fantastisk utvikling de siste årene gjennom fokus på effektivitet, kompetanse og løsningssalg, har de tatt steget helt opp i eliten blant Norges telekomforhandlere. Med en kraftig vekst i omsetning og meget gode skussmål fra aktører i bransjen, er Nordialog Skøyen en verdig vinner.

ÅRETS OPERATØR
Vinneren er: Telenor

Gulltasten for Årets Operatør 2009 går til Telenor. Norges største mobiloperatør har forsvart sin posisjon og tatt markedsandeler. De dominerer på mobilt bredbånd og fremstår som en innovativ og trygg operatør, med Norges beste 3G-dekning. Telenor kundeservice oppleves som meget bra både når det gjelder svartid og kompetanse. På bedriftsmarkedet har også kundetilfredsheten økt betraktelig.

Abonnementsutvalget på privatmarkedet har dessuten blitt forbedret siden i fjor, og de har også kommet med gode flere gode løsninger for internett på mobilen. Operatøren er også fremtidsrettet i satsningen på nye og innovative løsninger, som for eksempel BankID på mobilen, og samtidig stort fokus på Unified Communications – den virtuelle arbeidsplassen. I knivskarp konkurranse med flere gode aktører, falt valget til slutt på Telenor som Årets Operatør, som imponerte juryen med et solid totaltilbud og gode resultater i inneværende år.

ÅRETS OPERATØRTJENESTE:
Vinneren er: One Call 99 øre per megabyte

Gulltasten for Årets Operatørtjeneste går til One Call 99 øre per megabyte. Ved å senke prisen for mobilsurfing til 99 øre per megabyte tidlig i år, signaliserte One Call at de var villig til å gjøre noe med de høye prisene på datatrafikk i markedet. Mobilsurfebølgen slo for alvor inn over Norge i 2009, mye takket være at One Call satte standarden ved å senke dataprisene sine allerede i januar. Konkurrentene fulgte nemlig på rad og rekke etter, og nå mot slutten av året har de fleste operatører nokså akseptable datapriser. Dette var derfor et modig og aggressivt trekk av One Call, og beviser at lavprisaktøren er en seriøs utfordrer på det norske markedet.

ÅRETS KUNDESERVICE:
Vinneren er: Telenor

Årets Kundeservice går til Telenor. Med en ekstremt rask svartid både på e-posthenvendelser og på telefon til kundeservice fra jurymedlemmene, samt imponerende kvalitet på svarene, fremstod Telenor som en soleklar favoritt blant de nominerte i denne kategorien. Når nettsidene til Telenor Kundeservice samtidig er lettfattelige og informative, og Telenor scorte høyt på EPSIs uavhengige kundetilfredshetsundersøkelse for 2009 – først og fremst for bedrift – føler juryen at Telenor er en verdig vinner av Gulltasten for Årets Kundeservice i år.

ÅRETS NYVINNING:
Vinneren er: Android

Android OS har vist seg å være et godt alternativ til iPhone OS, noe som har blitt godt mottatt av flere produsenter og av bransjen for øvrig. Den åpne plattformen byr på mange spennende muligheter også for fremtiden, og allerede i år har vi sett en rekke spennende mobiltelefoner med dette operativsystemet – for ikke å glemme gode applikasjoner som har blitt utviklet til Android. Som «Årets Nyvinning» fremstår Android som en velfortjent vinner.

ÅRETS INNHOLDSTJENESTE:
Vinneren er: Spotify Mobile

Musikk er kanskje det mest attraktive innholdet som finnes, og med Spotify Mobile har forbrukerne fått en svært velfungerende musikktjeneste også til mobilen. Kjøper du et premium-abonnement på Spotify til PC-en din, til en fullt overkommelig pris, kan du bruke tjenesten gratis på din iPhone- eller Android-telefon. Årets Innholdstjeneste går til Spotify Mobile.

ÅRETS HEDERSPRIS:
Vinneren er: Willy Jensen, Post- og teletilsynet

Juryens begrunnelse er som følger:
Årets hederspris går til en person som har gjort veldig mye for å håndtere overgangen fra et telemarked preget av monopol, til noe som nærmer seg fri konkurranse. Ikke alle har vært like glad for det, men vi forbrukere har hatt stor glede av prisvinnerens evne til å holde ganske så viltre markedsaktører i ørene. Og det har ikke alltid vært like enkelt når man er, som prisvinneren, en talefør person, en høyttalende sådan, som bobler over av egne standpunkter, men som må finne seg i av å bli fjernlobotomert av grå eminenser i departementet.

Men i løpet av mange år har årets hedersperson vist at det hjelper å tale Roma midt imot. Nå har selv gråkledde, men ellers så usynlige departementale eminenser, latt seg påvirke og skjønt at monopol er et fyord.

Prisvinneren har med stor iver gjort en jobb som ikke alltid har medført popularitet, men vært både synlig, tydelig og uredd. Derfor er det en stor glede å kunne dele ut hedersprisen som en anerkjennelse, men også som en trøst for alle sure minene som er pådratt i årenes løp. Dette årets pris er også litt inspirert av Obamas fredspris. Den skal være like mye en inspirasjon til kommende gjerninger som til de du har gjort, Willy Jensen.

Les også:
Hva tror HTC om fremtiden?
W995 vinner Amobil Awards

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité
Siste nytt
22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus