Dropper jul på kreditt

<p>Bankkkundene bruker ikke kredittkortet mer i november og desember enn ellers i året (Foto: Scanpix).</p>
Bankkkundene bruker ikke kredittkortet mer i november og desember enn ellers i året (Foto: Scanpix).

<pVi «låner» langt mindre fra kredittkortet før jul enn man skulle tro. Juleshoppingen tar vi over lønnskontoen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har allerede startet julehandelen, men det er ikke ensbetydende med at kredittkortene går glovarme.

- Til julehandelen liker vi å bruke penger vi har. Derfor er de fleste av oss «fornuftige» og lar julehandelen gå over lønnskontoen. Hvor mye penger vi svir av før jul, er imidlertid en annen sak, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.

- Bankkkundene bruker ikke kredittkortet mer i november og desember enn ellers i året. Faktisk er det mai måned som topper omsetningsstatistikken hvert eneste år, opplyser Tom Kirkeby, som leder bankkanaler kortområdet i DnB Nor Finans.

Slik blir julehandelen
HSH spår at vi i år kommer til å se en vekst i julehandelen på tre prosent fra ifjor. De anslår at det vil bli handlet for om lag 45,4 milliarder kroner i desember.

Ifølge HSH vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke om lag 2.480 kroner ekstra i desember fordi det er jul. Dette er en økning på to prosent fra ifjor. Totalt i desember handler vi for rundt 9.450 kroner per person.

Les mer her:
- Bruker mindre på julehandel

Annenhver nordmann tror julehandelen kommer til å øke i år. Bare to av ti planlegger å bruke mindre penger på julen enn ifjor, viser en ny undersøkelse som er foretatt av Sentio Research Norge for Fokus Bank.

Men for egen del regner de fleste med at årets utgifter til gaver og annen julehandel blir på linje med året før, ifølge undersøkelsen.

- Syv av ti planlegger å holde egen julehandel på 2008-nivå. Det er nok et resultat av at folk flest har merket lite til finanskrisen og kan fortsette å unne seg en romslig feiring, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

- Prøver å holde igjen
- Ifjor ønsket én av fire nordmenn å holde igjen på julehandelen som følge av usikkerhet rundt egen økonomi. Likevel meldte varehandelen om en så godt som normal julehandel. Norges Bank har varslet at renten skal videre opp, og det ventes fortsatt økning i arbeidsledigheten. I år er det flere som har grunn til å bremse julehandelen enn tilfelle var ifjor. Men selv om man har planer om å bruke mindre penger, er det lett å bli revet med de siste ukene før jul, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen til DN.no.

Hun synes det er overraskende at ikke flere benytter kredittkort mer i julehandelen:

- Kredittkortet gir inntil 45 dagers kostnadsfri betalingsutsettelse på alle kjøp, noe som igjen gir folk renteinntekter på bankkontoen i perioden. Dessuten er det gode forsikringsordninger knyttet til kredittkort, både når det gjelder reiser og nettkjøp, sier hun.

Unge ikke «verst»
I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke de unge som er «verstingene» når det kommer til kredittkortbruk.

- Tallene fra DnB Nor viser at det er aldersgruppen 45-49 år som omsetter mest på kredittkortet. Unge mellom 20 og 24 år bruker bare 44 prosent av hva 45-49-åringene bruker, sier Tom Kirkeby.

Mønsteret er det samme når det gjelder å trekke på kreditten i kortet. Det er kundegruppene 40-44 år og 45-49 år som betaler mest i renter på kredittkort.

- Dette viser at mange av de godt voksne bruker kredittkort som en kortsiktig likviditetsreserve, sier Sodefjed Jørgensen.

Og heldigvis: Inntektsutviklingen harmonerer med kortbruken. Snittkunden bruker mer når snittinntekten er høy og vise versa.

Nedbetal raskt
Dette tilsier at de fleste kundene er «fornuftige». For Sidsel Sodefjed Jørgensens råd er krystallklart:

- Planlegg nedbetalingen av kredittkortgjelden. Blir nedbetalingsperioden lang, bør du vurdere å refinansiere kredittkortgjelden med rimeligere låneformer. Og ikke bruk kredittkortet om du ikke vet når du kan tilbakebetale gjelden!

Les også:
Hit legger vi juleshoppingen
Vi er i renterus
Pund-knekk gir råbillig London-shopping

Personvernpolicy