Frykter skjerpet jakt etter friske arbeidstakere

Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Illustrasjonsfoto: Colourbox).

<pInteresseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter frykter at arbeidsgiverne får for stort ansvar med å bringe ned sykefraværet. Det kan føre til at mindre bedrifter ikke tør ansette folk med en sykehistorie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle er enige om at sykefraværet er problematisk, men faren er at Stoltenberg og regjeringen tror at nøkkelen til et lavere sykefravær ligger hos arbeidsgiver, sier administrerende direktør i Bedriftsforbundet, Tom Bolstad, til NTB.

Har lavt fravær
Bedriftsforbundet er ikke fremmed for både å bruke pisk og gulrot for å få ned sykefraværet. Men Bolstad frykter at det blir en betydelig jobb å finne fram til et system som ikke straffer småbedriftene.

– Å belønne arbeidsgivere som har lavt sykefravær kan som et utgangspunkt være en god idé også for de mellomstore og mindre bedriftene. De har et lavt sykefravær. Men det er avgjørende for oss å få til et system som også passer de mindre bedriftene, og ikke bare har store bedrifter og offentlige institusjoner som utgangspunkt, sier Bolstad.
Utsatt
Han eksemplifiserer dette med at en liten bedrift med fire ansatte er langt mer utsatt enn de større bedriftene. Blir en ansatt langtidssykmeldt, går du fra null til 25 prosent sykefravær over natten.

– Man kan ikke straffe arbeidsgiver for at han har en ansatt som kan ha brukket beinet.

Sykdom blir viktig
Ifølge Bolstad må partene som skal utforme eventuelle endringer i systemet være klar over at også små bedrifter har ansatte for å tjene penger. Hvis du da gir arbeidsgiveren økt ansvar for den ansattes sykdom, vil helse ifølge Bolstad bli et viktigere vurderingstema når småbedrifter skal ansette nye medarbeidere.

– Da kan dette gå ut over grupper som er funksjonshemmede eller kronisk syke. De vil dessverre få det tøffere i arbeidsmarkedet når arbeidsgiverne blir tvunget til å spørre om sykehistorie, tidligere fravær eller hvor ofte arbeidssøkerne har vært i Nav-systemet. sier Bolstad.

Jakt etter de friske
Allerede nå er det medlemmer i Bedriftsforbundet som mener ansvaret ved å ansette folk er tungt å bære.

– Da snakker ikke våre medlemmer bare om sykefravær, men også om et psykisk ansvar der du må vite at bedriften går rundt slik at du har penger til lønn. For små bedrifter er det å ha ansatte et ansvar å bære. Øker du det økonomiske ansvaret, vil det være flere som i det hele tatt kvier seg for å ansette folk. Hvis du da tar sjansen på å ansette, vil du da være på jakt etter de friske, sier Bolstad. (©NTB)

Personvernpolicy