Meny

- Bruker boligen som minibank

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Gjedrem frykter at optimismen tar overhånd og ber igjen om økt boligskatt.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarer om overdreven optimisme innenlands mens industrien går mot tøffe tider. Han oppfordrer finansminister Sigbjørn Johnsen til å øke boligskatten, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er en risiko for at optimismen tar overhånd, særlig blant dem som er rettet inn mot de skjermede sektorene i økonomien, sa Gjedrem tirsdag under et foredrag for forbundsstyret i Fellesforbundet, som er LOs største fagforbund i privat sektor.
Gjedrem tror konkurranseutsatt sektor står foran tøffe tider.

- Vi går inn i en periode hvor arbeidsplassene vil være under press. Kanskje mer enn noen gang ellers er det viktig å tenke på arbeidsplassene når en tenker på lønn, sa Gjedrem.

Boligbekymringer
Gjedrem er også bekymret for den økte tendensen til å låne stadig mer med pant i boligen.

- Boliger er nesten blitt som en minibank for husholdningene. Med basis i verdien boligen har, kan du gå i banken og ta ut. Når boligen stiger i verdi kan du låne enda mer og kjøpe flere boliger, og folk kjøper både to og tre boliger, så stiger boligen enda mer i verdi. Det er en litt ond sirkel som vi er litt opptatt av å bryte. Men skulle vi bryte den med renten alene, ville kronekursen bli så høy at det ville ryke mange bedrifter der deres medlemmer er, sa Gjedrem til Fellesforbundet.

Gjedrem oppfordrer derfor finansminister Sigbjørn Johnsen om å skattlegge boliger hardere.

- Vi har en kraftig subsidiering av bolig. Fradrag for renteutgiftene reduserer skatten med 28 prosent. Opprinnelig var det begrunnet i at vi samtidig hadde skatt på beregnet fordel av inntekt ved å bo i egen bolig. Nå er skatten på fordel av egen bolig tatt bort, men vi har beholdt fradraget på den andre siden. Det gjør at realrenten på bolig etter skatt ikke er så høy som den burde være. For å få tak i subsidiet så må vi låne. Det er med på å dra igang sirkelen som er så vanskelig å styre. Jeg vet at dette ikke er det populære svaret, men det er nå slik. Dette er realøkonomi og ikke ferskvannsøkonomi fra Chicago, sa Gjedrem.

Les også: Ber om økt boligskatt
«Trygt» borettslag var gjeldsfelle
Hegnar gjorde narr av eiere og ledelse

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus