Seks nye krisetegn

Det er mange tegn på oppgangstider i verdensøkonomien, men vil vi få et tilbakeslag? (foto: Colourbox).
Det er mange tegn på oppgangstider i verdensøkonomien, men vil vi få et tilbakeslag? (foto: Colourbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDette kan sende verden rett på snørra igjen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom et dominofall av dimensjoner sendte kollapsen i det amerikanske boligmarkedet verden ut i resesjon.

Flere land er nå på vei ut av nedgangsperioden, men utviklingen i USA følges fortsatt av økonomer og markedsaktører over hele verden.

Den amerikanske økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal, men fremdeles frykter mange at økonomien kan sendt rett ut i en W - en ny periode med resesjon. Den kan bli lang og tung.

- Dersom vi sklir ut i en ny periode med resesjon blir det vanskelig å komme ut igjen, sier Mark Zandi, sjeføkonom i Moodys Economy.com til CNN.Money .

Seks indikatorer å følge med
Skeptikerne sitter med nervene i helspenn og ser etter utviklingen på seks felter spesielt. Alle disse økonomiske nøkkelindikatorene har hatt en positiv utvikling de siste månedene, men dersom de snur kan det være kritisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsmarkedet
Mye står og faller på utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten er nå på 10,2 prosent, det høyeste nivået på 26 år. Det påvirker både privat forbruk, låneopptak og sparing, i tillegg til å dempe prisutviklingen på for eksempel boliger.

Dersom forbrukerne bremser, er det kritisk for den amerikanske økonomien - privat forbruk står for omtrent 70 prosent.

Økonomene følger også tett utviklingen i lønningslistene, det vil si bedriftenes oversikt over hvor mange de sysselsetter. Dette tallet har bedret seg jevnt siden 741.000 mistet jobben i januar, men i oktober forsvant 190.000 nye jobber. Dette er mer enn dobbelt så høyt som det gjennomsnittlige månedlige nedgangen i arbeidsplasser siden nedgangsperioden i 2001. Dersom jobbene fortsetter å forsvinne, kan dette bidra til en ny nedgangsperiode, skriver CNN.Money.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Detaljhandelen
Omsetningen i detaljhandelen henger tett sammen med den økonomiske situasjonen for vanlige forbrukere. Ifølge CNN.Money har detaljhandelen vist tegn til bedring de siste månedene, men den nasjonale handelsorganisasjonen i USA venter at julesalget vil bli dårlig i år. De venter et omsetningsfall på en prosent fra ifjor.

- Hvis forbrukerne plutselig blir redde for å bruke penger før jul, vil vi vende tilbake til resesjon, sier David Wyss, sjeføkonom i Standard & Poors til CNN.Money.

Oljen
Oljeprisen steg til 145 dollar fatet sommeren før finanskrisen brøt løs, og ifølge CNN.Money kan den rådyre oljen ha hatt en enda større effekt på forbrukerne enn finanskrisen.

Mange forbrukere har liten mulighet til å påvirke forbruket sitt, og derfor kan et nytt oljeprissjokk få store konsekvenser. Dyr olje, og dermed dyrere drivstoff, gjør at folk får mindre penger å bruke på andre ting. Dyr olje kan presse bedrifter til å kutte investeringer, og kanskje presse dem til nedbemanning, skriver CNN.Money.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilbransjen
Få bransjer ble rammet like hardt av finanskrisen som bilbransjen. Flere av de store selskapene ble slått konkurs, og bilsalget er blitt holdt «kunstig i live» av det statsfinansierte Cash for Clunkers-programmet.

Ifølge CNN.Money peker de fleste estimatene i retning økt salg i 2010, men bilsalget er svært sårbart for utviklingen i forbrukersektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligmarkedet
Boligmarkedet har fått en skikkelig smell, og prisene har såvidt begynt å ta seg opp igjen. Enkelte mener prisene har nådd bunnen, mens andre mener de fortsatt er for høye i forhold til inntekten. Dermed kan det være rom for nok en smell.

Renten er også rekordlav nå, og når den økes kan det legge en demper på boligmarkedet.

Flere er også redde for hva som skjer når lageret av pantsatte boliger når markedet.

Aksjemarkedet
Aksjemarkedene har steget kraftig etter bunnen i mars i år, men flere eksperter frykter at oppgangen ikke har støtte i fundamentale forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CNN.Money skriver at en korreksjon nok ikke vil skape frykt for ny resesjon. Et såkalt bear-market, et negativt marked, med prisfall på rundt 20 prosent fra dagens nivåer kan imidlertid være et nytt sjokk som skaper problemer for økonomien.

- Kredittkollapser som følger av bobler er vanligvis spekket av sårbarhet og generell økonomisk svakhet. Jeg tror ikke at man kan ødelegge verdier for trillioner av dollar og tro at vi er tilbake til normalen, sier David Rosenberg, sjeføkonom og strateg i investeringsbanken Gluskin Sheff til CNN.Money .

Les også: - Jeg har ikke vært mer bearish på et år
Snakket opp dollaren
USA ute av resesjonen
Moderat vekst i 2010