Meny

ISAF-soldatene protesterer

Norsk lønnskrig i Afghanistan

Forsvaret bestemte seg i sommer for å dele de norske ISAF-styrkene i et lønnsmessig A- og B-lag. Nå truer neste tropp med et «lønnsopprør». Illustrasjonsfoto: Forvarets mediesenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har bestemt at de norske styrkene i Afghanistan skal deles i et lønnsmessig A- og B-lag. Nå truer neste tropp med «lønnsopprør» og får støtte fra organisasjonene.

(ABC Nyheter): I sommer dikterte Forsvaret - uten støtte fra organisasjonene - en ny lønnsordning. Den deler de norske styrkene i Afghanistan i et A- og B-lag, og det vekker nå sterke reaksjoner hos de som for tiden forbereder seg til innsats.

«Dette er en dårlig lønnspolicy fra forsvarets side og kan ikke aksepteres. Det kan eskalere til et lønnsopprør på Sessvollmoen når alle er samlet om noen uker», skriver soldatenes tillitsvalgte Bjørnar Aron Aronsen i et advarende brev til Forsvarsstaben.

Ikke overraskende er reaksjonene sterkest hos de som havner på B-laget - de soldatene som skal stasjoneres i Mazar e Sharif (MeS).

Aronsen, som også selv er på B-laget, beskriver stor frustrasjon og irritasjon hos de som vil få mellom 5 og 6000 mindre i månedlig grunnlønn enn sine kollegaer som skal til leiren i Meymaneh.

«De fleste hadde signert sin kontrakt før de ble klar over denne forskjellen. Kommandert befal til MeS føler seg lurt, og har truet med å terminere kontraktene sine», skriver han.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Aronsen som sier han står ved vært eneste skrevet ord, men som likevel ikke ønsker å uttale seg til media før Forsvaret har svart på brevet.

Major Christian Øverli er Forsvarssjefens talsmann. Han vil ikke kommentere brevet direkte da det fortsatt er til behandling.

Man han bekrefter at det i sommer skjedde en endring av lønnsfastsettelsen for de internasjonale styrkene, og at man i Afghanistan nå opererer med to ulike nivåer.

- Det ble gjort et valg. Man ønsker et skille på de avdelingene som har mest oppdrag ute og med de afghanske sikkerhetstyrkene, og de som har mer støtte- og stabsfunksjoner, sier Øverli som synes det er «vanskelig å lage et system som er hundre prosent rettferdig».

- Samtlige løftet

Han innrømmer at det finnes gråsoner, men påpeker at det finnes et lønnsspenn innenfor de to kategoriene som kan utligne forskjellene.

- Men det viktigste poenget er at samtlige stillinger i Afghanistan i sommer ble vesentlig løftet, og at de nå har en høyere grunnlønn enn i fjor, sier Forsvarssjefens talsmann.

Soldatene som for tiden øver på sessvollmoen får derimot full støtte i sitt krav om «lik lønn for likt arbeid» hos arbeidstakerorganisasjonene. Både Befalets fellesforbund (BFO) og Norges Offisersforbund (NOF) krever at den nye ordningen - som Forsvaret brukte styringsretten til å innføre - må endres.

-Vi ser ingen grunn til denne forskjellen, og vi støtter personellet i kritikken av måten dette gjøres på. Skjevhetene er veldig klare, sier for eksempel Eigil Jespersen som er forbundssekretær i NOF.

- Men pengene er en ting, man ønsker også å reagere mot prinsippet. Slik vi ser det er alle soldatene i Afghanistan der med samme trussel.Det bør være en likhet for loven, sier han.

- Vi har bedt om et snarlig møte med arbeidsgiver i denne konflikten som er i ferd med å eskalere. Løsningen vil være å løfte avdelingen i MeS til lønnsområde A, mener Jespersen.

Grunnlønna spriker

Grunnlønnen til de norske styrkene i Afghanistan spriker nå fra 374.200 (lønnstrinn 48) til 394.400 (51) for B-laget, mens A-laget har fra 394.400 (51) til 416.000 (54). Men i tillegg til dette har alle et misjonstillegg på 20-21000 kroner i måneden, et skattefritt utenlandstillegg og et eventuelt femilietillegg.

I protestskrivet fra soldatene antydes det at enkelte kan komme til å si opp sine kontrakter. Akkurat det vil ikke major Øverli kommentere spesifikt, men han sier følgende:

- På generelt grunnlag kan man si at vi ikke har kjempeproblemer med rekrutteringen til Afghanistan.

Det er nå ventet at det relativt snart vil bli avtalt et møte mellom soldatenes tillitsvalgte, representanter fra de sentrale organisasjonene og Forsvaret.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus