Meny

- Jeg har ikke vært større pessimist på et år

Bankanalytiker Meredith Whitney regnes som en av de mest innflytelsesrike aksjeanalytikerne i USA (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun fikk hele verden til å dumpe aksjer. Nå er hun igjen ultrapessimist.

Bankanalytiker Meredith Whitney har ikke vært mer bearish, eller negativ, på et år. Det er ingen grunn til at aksjer som Bank of America, Caterpillar og Tiffany skal være på de nivåene vi nå ser, mener hun.

Uttalelsene kom under et intervju med CNBCs «Closing Bell» mandag kveld.

Og når Meredith Whitney snakker, lytter verden. Hun regnes nemlig som en av de mest innflytelsesrike aksjeanalytikerne i USA, og var en av de første som advarte mot en boble i finansaksjene. Da hun i 2007 kom med en negativ analyse på Citigroup, løp investorene til Wall Street for å dumpe aksjer i stor stil.

Julehandelen vil skuffe
Nå ser Whitney flere tegn til at en rekke aksjer, spsielt i banksektoren, er overpriset. Hun viser blant annet til at nedgangen i forbrukerkreditten har avtatt markert.

-1,5 billioner dollar i kredittlinjer og kredittkort har blitt trukket ut av systemet, og kredittkontraksjonen tiltar igjen, sa hun.

Analytikeren venter en laber og skuffende julehandel i USA i år.

Bankene sliter
Hun venter også at bankene vil trenge mer penger for å betale tilbake de lånte Tarp-midlene (Troubled Asset Relief Program) til amerikanske myndigheter. På spørsmål om hvorvidt bankene er godt nok kapitalisert i dag svarte hun følgende:

- Overhodet ikke.

Hun mener det er problematisk at investorene i år har gått short i regionale banker, mens de har ligget long i kapitalmarkedsbankene. Hun viser til at myndighetene støtter kapitalmarkedet og tilbyr makeløs likviditet ved å kjøpe verdipapirer med sikkerhet i boliglån, slik at bankene også kjøper de.

- Hvis livredderen er på jobb vil folk gå i bassenget, men en eller annen gang må han gå av vakt, det bare vet vi, sa hun.

Analytikeren venter at de store bankene i større grad vil begynne å konvergere mot de regionale bankene etter hvert.

Les også: Børsen faller fra toppen
Ingen tiltro til dollaren
- Island er barnemat i forhold
- En dramatisk endring

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus