Ny årsbeste på børsen

Oslo Børs (foro: Scanpix).
Oslo Børs (foro: Scanpix).

<pBørskommentar: Oslo Børs steg tre prosent til ny årsbestenotering mandag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs fant formen mandag. Kjøperne var ivrige etter børsoppgang i Asia og en oljepris som stiger kraftig, og sendte hovedindeksen over 350 poeng.

Hovedindeksen steg gjennom hele stort sett hele handelen og endte ferden på dagens høyeste notering etter en opptur på tre prosent. Dagens sluttnotering er også den høyeste så langt i år.

Den forrige årsbestenoteringen på 349,40 peoeng fra 20. oktober ble slått med god margin. Hovedindeksen avsluttet dagen på 357,75 poeng.

Børsen har så langt i år lagt på seg 58,70 prosent. Siden bunnen i mars i år har hovedindeksen steget 81,1 prosent. Meglersjef Ulf Leinebø i Nordea Markets tror oppturen vil fortsette denne uken.

- Forrige uke var vi opp 3,8 prosent på Børsen og jeg tror trenden fortsetter denne uken og at vi etablerer oss over 350. Oljeserviceaksjer i USA holder seg i pluss og så lenge ikke oljeprisen faller for mye, tror jeg dette fortsetter, sier Leinebø til TDN Finans mandag.

De europeiske børsene holdt seg også solid i pluss mandag, og rallyet ser ut til å fortsette i det amerikanske markedet.

Les: USA-børsene spurter avgårde

Sure Opera-toner
Teknologiselskapet Opera Software skuffer kraftig. Selv de mest pessimistiske estimatene traff ikke på hvor svakt kvartalet ble for Opera. Selskapet rapporterte i dag tidlig om et driftsunderskudd på fem millioner kroner, mens det var ventet et positivt resultat på 11 millioner kroner.

Les: Kjempesmell for Opera

Salget er opp åtte prosent, men historisk er Opera et selskap som har vokst kraftig fra kvartal til kvartal, og forventningene er skrudd deretter. En vekst på åtte prosent er i så måte et svært dårlig svar på disse forventningene.

Opera OPERA får rundjuling på Børsen, og aksjen faller 26,29 prosent til 17,10 kroner aksjen. Så godt som hele oppgangen i 2009 er dermed radert.

Meglersjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken Capital Markets mener at Opera skuffet voldsomt.

- Ikke nok med at de kom med dårlige tall, men de guidet dårlig også. Usikkerheten stiger og det vil nå ta lang tid før det kommer noen nye triggere for å finne ut om selskapet er på rett kjøl, sier Bjørnstad til TDN Finans.

Gir mer for Tandberg
Tandberg-aksjen er opp nær fire prosent etter at Cisco i dag tidlig økte budet på videokonferanse-selskapet.

Cisco har latt seg presse av misfornøyde aksjonærer, og har høynet budet fra 153,50 kroner aksjen til 170 kroner aksjen.

Les: Øker Tandberg-budet

Tilbudet står til 1. desember klokken 17.30.

Tandberg-aksjen (TAA) handles nå for 163,50 kroner aksjen, opp 3,87 prosent.

Fredriksen med utbytte
Marine Harvest (MHG) steg godt etter at selskapet rapporterte bedre kvartalstall enn ventet mandag . Selskapet hadde et driftsresultat på 625 millioner kroner i kvartalet og vil betale utbytte.

Aksjen åpnet opp 4,57 prosent, og holdt seg i pluss størsteparten av dagen. Mot stengetid faller aksjen imidlertid tilbake, og er nå ned 1,02 prosent til 4,56 kroner aksjen.

-Tallene var gode, men det som er enda viktigere er utbyttet på 0,25 kroner, sier Leinebø til TDN Finans.

TDN Finans har snakket med en rekke analytikere, og de forteller at de er positivt overrasket over hvor sterke utsikter selskapet kommuniserte. De mener selskapet fremstår som fremoverlent.

Hegnars aksjekupp
En annen aksje som tar av mandag er Hurtigruten. Etter at Trygve Hegnar fredag ettermiddag varslet sin inntreden i selskapet med kjøpet av 84,1 millioner aksjer i Hurtigruten Group ASA (HRG), har kursen gått kraftig.

Først steg kursen etter nyheten som kom rett før Oslo Børs tok helg, og i dag er aksjen opp 21 prosent siden sluttkurs fredag.

Aksjen handles nå for 4,65 kroner, opp 16,25 prosent. Sparebanken Nord-Norge har oppgitt at de solgte sine Hurtigruten-aksjer for 3,05 kroner per aksje, og Hegnar har dermed oppnådd en pen verdiøkning på aksjene.

Oljehopp
WTI-kontrakten handles mandag ettermiddag til rundt 78,88 dollar per fat - en oppgang på 2,5 dollar. Brent 1. posisjon, som fra og med mandag er januar-kontrakten, er opp 2,38 dollar til 78,66.

StatoilHydro steg 3,1 prosent til 146,00 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 3,00 prosent til 357,45 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for tilsammen 8,2 milliarder kroner.

Personvernpolicy