Meny

Skattefordelene i Nord-Norge

I Hammerfest har det vært høy aktivitet de senere årene (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan være svært godt betalt å flytte til Finnmark og Nord-Troms. Bruk vår kalkulator for å se hva du kan tjene.

Skattekalkulatorer

Skatteberegning 2010
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2010. Kalkulatoren kan brukes av nesten alle.

Rask skatteberegning 2010
Her kan du beregne skatten din i 2010 for lønnsinntekter.

Skatteberegning 2009

Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2009.

Skattekalkulatorer
Her finner du alle skattekalkulatorene på ABC Penger.

Kalkulatoroversikt
Her finner du en oversikt over alle kalkulatorene på ABC Penger.

Hvis du flytter til den såkalte Tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms, vil du få en rekke økonomiske fordeler. Du får både skattemessige fordeler, og nedskriving av gjeld til Lånekassen.

Tiltakssonen omfatter hele Finnmark og syv kommuner i Nord-Troms. De syv kommunene er Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord.

Dyrere å bo
I forhold til sentrale deler av landet er det mye som er dyrere. Blant annet matvarer strøm og drivstoff. Flytter du fra for eksempel Oslo vil en del av den skattemessige gevinsten forsvinne. Men flytter du fra et annet grisgrendt strøk kan du beholde hele gevinsten.

Dette er fordelene:

Nedskriving av gjeld i Lånekassen
Du får nedskrevet gjelden med 10 % av opprinnelig lånebeløp i Statens Lånekasse for utdanning. Maksimal nedskrivning er 25.000 kroner i året. Har du en opprinnelig studiegjeld på mer enn 250.000 kroner vil dette gi deg en årlig nedskrivning på 25.000 kroner.

Kravet er at du har bodd der sammenhengende i tolv måneder. Du må ha vært i jobb med en stillingsprosent på minimum 50 %.

Søknaden om ettergivelse sender du når du har bodd og arbeidet i regionen i tolv måneder sammenhengende (en opptjeningsperiode). Du må sende søknad for hver ny opptjeningsperiode.

Søknaden må være mottatt av Lånekassen senest tre måneder etter at opptjeningsperioden er ute, for at ikke kravet skal bli foreldet.

Ekstra barnetrygd
Du får 3.840 kroner i ekstra barnetrygd per barn per år. Barnetrygd gis til barn under 18 år.

Skatt: Lavere skattesats på alminnelig inntekt
Skatt på alminnelig inntekt (nettoinntekten) er normalt på 28 prosent. I Tiltakssonen er den 3,5 prosentpoeng lavere, det vil si 24,5 prosent. Har du en nettoinntekt på 300.000 kroner, gir dette en skattebesparelse på 10.500 kroner.

Skatt: «Finnmarksfradraget»
Du får et ekstra fradrag på 15.000 kroner (30.000 kroner i skatteklasse 2) i inntekten. Dette går dermed til fradrag i alminnelig inntekt, noe som gir en skattebesparelse på 24,5 %. Verdien av fradradraget blir dermed 3.675 kroner (7.350 kroner i skatteklasse 2).

Skatt: Lavere toppskatt
Toppskatten er på 9 % på den delen av bruttoinntekten som er over 441.000 kroner. På den delen av bruttoinntekt fra 716.600 er satsen 12 prosent. I tiltakssonen er satsen 7 prosent på del av inntekt mellom 441.000 kroner og 716.600 kroner. Dette gir en skattebesparelse på opp til 5.512 kroner.

Strøm: Borfall av forbruksavgift
Du betaler ikke forbruksavgiften på 10,82 øre i tiltakssonen. Har du et årsforbruk på 20.000 kwh gir dette en besparelse på 2.164 kroner.

Bortfall av mva:
Du betaler ikke moms av nettleie og selve energikostnaden. Med en pris på 90 øre per kwh og forbruk på 20.000 kwh, sparer du 3.600 kroner på dette. Denne besparelsen gjelder i de tre nordligste fylkene.

Kalkulatoren

I kalkulatoren kan du legge inn to personer. Nettoinntekten (alminnelig inntekt) er etter at alle fradrag er trukket fra. Husk på å ta med minstefradraget som kan komme opp i 70.350 kroner.

Person 1Person2
Lønnsinntekt
Nettoinntekt (alminnelig inntekt)
Opprinnelig studielån
Antall barn under 18
Strømforbruk (kwh)
Pris per kwh (kr)
Besparelse per person:
Lavere skatt på alm. inntekt
Lavere toppskatt
Nedskriving studielån
Sum per person
Felles besparelse:
Økt barnetrygd
Lavere forbruksavgift på strøm
Lavere merverdiavgift på strøm
Sum felles besparelse
Total besparelse for deg/din familie per år

Kalkulatoren er utviklet av Rune Pedersen for ABC Penger.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus