Skatteparadis i Oslofjorden

<p>Hytter på Bleikøya (foto: Scanpix).</p>
Hytter på Bleikøya (foto: Scanpix).

<pMillionhytter registreres ikke i offentlige registre. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble en hytte på 33 kvadratmeter på Nakholmen i Oslofjorden solgt for rekordprisen fire millioner kroner.

Ifølge grunneier og megler regnes millionhyttene på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen som løsøre og er dermed ikke skattepliktige og registreres ikke i offentlige registre, skriver Dagens Næringsliv.

Hyttene på de tre øyene har ikke gårds- og bruksnummer og tinglyses ikke, og de registreres ingen andre steder enn i øyas velforening og hos Statsbygg. Det innebærer økt mulighet for å plassere større summer svarte penger, uten at det blir stilt spørsmål.

- Dersom du kjøper hytte for fire millioner kroner på Nakholmen blir du ikke belastet formuesskatt. Dette er unikt i hele Norge. Det er ganske utrolig, sier hyttemegler Marius Berger hos Privatmegleren til DN.

Ukjent
Første statsadvokat Sven Arild Damslora i Økokrim var ikke kjent med ordningen for hytteeierne i Oslofjorden.

- Du vil treffe på områder som er mer eller mindre gode til å skjule midler. Dette ser opplagt ut som et slikt område, medgir han overfor avisen.

Skatt Øst er imidlertid ikke enig i at hyttene ikke er skattepliktige.

- Det er ingen spesielle regler for hyttene på øyene i Oslofjorden. De skal beskattes på akkurat samme måte som ellers i landet. Hytteeierne skal oppgi eiendommen i selvangivelsen og de skal bli formuesbeskattet, sier avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst til DN.

Hyttemegler Marius Berger forteller derimot om en kjøper som i 2004 førte opp hytta i selvangivelsen, men Ligningskontoret strøk den.

Les også:
- Boligskatten kan gi farlig kjøpefest
Vil gjøre banksparing superlønnsomt

Fall i gjennomsnittlig boligpris

Personvernpolicy