Meny

Skatteparadis i Oslofjorden

Hytter på Bleikøya (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millionhytter registreres ikke i offentlige registre.

I forrige uke ble en hytte på 33 kvadratmeter på Nakholmen i Oslofjorden solgt for rekordprisen fire millioner kroner.

Ifølge grunneier og megler regnes millionhyttene på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen som løsøre og er dermed ikke skattepliktige og registreres ikke i offentlige registre, skriver Dagens Næringsliv.

Hyttene på de tre øyene har ikke gårds- og bruksnummer og tinglyses ikke, og de registreres ingen andre steder enn i øyas velforening og hos Statsbygg. Det innebærer økt mulighet for å plassere større summer svarte penger, uten at det blir stilt spørsmål.

- Dersom du kjøper hytte for fire millioner kroner på Nakholmen blir du ikke belastet formuesskatt. Dette er unikt i hele Norge. Det er ganske utrolig, sier hyttemegler Marius Berger hos Privatmegleren til DN.

Ukjent
Første statsadvokat Sven Arild Damslora i Økokrim var ikke kjent med ordningen for hytteeierne i Oslofjorden.

- Du vil treffe på områder som er mer eller mindre gode til å skjule midler. Dette ser opplagt ut som et slikt område, medgir han overfor avisen.

Skatt Øst er imidlertid ikke enig i at hyttene ikke er skattepliktige.

- Det er ingen spesielle regler for hyttene på øyene i Oslofjorden. De skal beskattes på akkurat samme måte som ellers i landet. Hytteeierne skal oppgi eiendommen i selvangivelsen og de skal bli formuesbeskattet, sier avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst til DN.

Hyttemegler Marius Berger forteller derimot om en kjøper som i 2004 førte opp hytta i selvangivelsen, men Ligningskontoret strøk den.

Les også:
- Boligskatten kan gi farlig kjøpefest
Vil gjøre banksparing superlønnsomt

Fall i gjennomsnittlig boligpris

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus