Jobber gratis for én milliard

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTre av fire nordmenn tar med seg jobben hjem. Og de liker det. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smarttelefoner og bærbare pc-er bryter ned skillet mellom jobb og fritid, skriver Dagens Næringsliv.

Den nye arbeidstakeren chatter med sjefen fra sengen og skriver jobbmailer fra toalettet på fest. Ny teknologi har gjort det lettere å rekke barnehagen, men umulig å legge fra seg jobben.

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen har alltid jobbet mye. Syv dager i uken. Men det siste året har noe skjedd. Det går raskere enn før. Den bærbare pc-en er blitt hendigere. Det trådløse hjemmenettverket er blitt kjappere. Smarttelefonen har gjort det mulig å være på nett overalt.

- Den nye teknologien har ikke endret arbeidsmengden min. Forskjellen nå er at jeg er mer effektiv og kan bruke ledige stunder til å få ting unna. Jeg kan godt sende eller lese e-post mens jeg venter på barna mine utenfor idrettshallen eller i pausen i en fotballkamp, sier Olsen til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smarttelefon-boom
Vi tilbringer stadig mer tid på jobb - uten å være på kontoret. Og vi har teknologien å takke. Det siste året har salget av smarttelefoner doblet seg. Åtte av ti norske hjem har trådløst nett hjemme. Og ofte er det bedriften som betaler for at de ansatte til enhver tid skal være tilgjengelige.

Vi hopper inn og ut av jobbmodus dagen gjennom. Vi kan lage middag mens vi sjekker e-posten - og vi liker det.

En fersk undersøkelse Norstat og Opinion har gjort for DN, viser at tre av fire nordmenn jobber ekstra hjemmefra hver uke. De fleste gjør det uten avtale med arbeidsgiveren - og flertallet er fornøyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsvarer 2.000 årsverk
Et svært moderat anslag fra Opinion tilsier at nærmere 2.000 årsverk legges ned på denne måten. Verdien av denne gratisjobbingen er rundt én milliard kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er i realiteten en enorm svart økonomi, sier Opinon-sjef Ola Gaute Aas Askheim til DN.

Han er overrasket over omfanget av den frivillige hjemmejobbingen.

- Det mest påfallende er at dette skjer uten dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette er under-radaren-jobbing som har sneket seg frem i det skjulte, sier Askheim.

Les også:
Mobilen for deg som vil ha pc i lommen
Apple-gründerens fremtidsvisjoner

Les hele saken i DN Lørdag