EU formelt ute av resesjonen

<p>Økonomien kommer seg først og fremst på grunn av myndighetenes pengeinnsprøytninger og midlertidige tiltak (foto: Colurbox).</p>
Økonomien kommer seg først og fremst på grunn av myndighetenes pengeinnsprøytninger og midlertidige tiltak (foto: Colurbox).

<pDen verste økonomiske nedgangstiden i Europa siden andre verdenskrig er offisielt erklært over. Etter fem kvartaler med tilbakegang er EU-landene nå ute av resesjonen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Eurostat viser at Eurosonen, altså de 16 landene som har innført EUs felles valuta euroen, og det 27 nasjoner store EU som helhet, fikk en vekst på henholdsvis 0,4 og 0,2 prosent i tredje kvartal i år.

Tallene er foreløpige, og ikke alle landene har ennå meldt inn sine kvartalstall, men er i tråd med prognoser EU-kommisjonen la fram tidligere i høst.

– Eurosonen har offisielt rundet hjørnet og det er grunn til lettelse, men ingen grunn til feiring, sier seniorøkonom Martin van Vliet i den nederlandske banken ING til Bloomberg News.

– Økonomien forblir i en skjør tilstand og kommer seg først og fremst på grunn av myndighetenes pengeinnsprøytninger og midlertidige tiltak, sier han.

Bra fra tungvektere
En hovedgrunn til oppsvinget er positive tall fra EU-tungvekterne Tyskland og Frankrike. Mens den tyske økonomien, Europas største, la på seg 0,7 prosent i tredje kvartal, økte den franske med 0,3.

Den samlede økningen var likevel lavere enn det økonomer hadde ventet på forhånd.
Litauen noterer seg for det største økningen i tredje kvartal med hele 6 prosent, men oppsvinget kommer etter to kvartaler med tosifret nedgang.

Storbritannia sliter
Ikke alle EU-landene er imidlertid ferdig med resesjonen isolert sett. Estland har den største prosentvise nedgangen blant kvartalstallene, med minus 2,8.

Blant de store landene sliter Storbritannia mest. Landet, som står utenfor eurosonen, opplevde et fall i økonomien på 0,4 prosent i perioden fra juli til og med september.

Også eurolandet Spania fikk negativ vekst i perioden, med en nedgang på 0,3 prosent.

Samtidig har Polen, som er det eneste EU-landet som ligger an til å gå ut av 2009 med positive tall for året som helhet, ennå ikke rapportert sine kvartalsresultater. (©NTB)

Personvernpolicy