Spetalen hoppet av eget fond

<p>Øystein Stray Spetalen (foto: Scapix).</p>
Øystein Stray Spetalen (foto: Scapix).

<p«Invester sammen med en av Norges mest suksessrike investorer i moderne tid!», var lokkemiddelet overfor kunder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Privatpersoner skulle på investere med landets råeste aksjespekulant, men Øystein Stray Spetalen hoppet av sitt nyopprettede hedgefond etter kort tid. Da stupte avkastningen.

Spetalen, ofte omtalt som landets beste aksjespekulant, ville bruke nesten all sin tid på fondet Saligia. I tillegg ville han satse rundt 300 millioner kroner av sin egen formue, ble Formuesforvaltning forespeilet.

Deres kunder satset mellom 200 og 300 millioner kroner i hedgefondet.

Men kun noen måneder etter oppstarten, var Spetalen ute av fondets daglige drift. Et par måneder senere snudde avkastningen i fondet fra pluss til minus. Fondet har nå tapt cirka åtte prosent siden oppstarten. Oslo Børs har steget 46 prosent i samme periode.

Ville unngå interessekonflikt
- Jeg ønsket ikke å havne i en interessekonflikt, sier Spetalen i dag.

Formuesforvaltning visste at Spetalen gjorde «strategiske investeringer» i aksjemarkedet ved siden av fondet. Han risikerte å bli pålagt ett års bindingstid for sine øvrige investeringer dersom han var for tett på den daglige driften. Det ønsket han ikke, ifølge et kundebrev fra Formuesforvaltning.

Samtidig som Spetalen trakk seg ut av fondet, ga han de øvrige investorene anledning til å ta ut sine midler fra fondet. Opprinnelige var de bundet i ett år. Hvis man ikke benyttet seg av denne muligheten, ville den opprinnelige «lockup»-avtalen gjelde.

Spetalen vil ikke kommentere hva som skjer i fondet fremover. Han er styreleder og hovedeier i Ferncliff Asset Management Holding, som eier to tredeler av selskapet som forvalter hedgefondet.

Les også:
Flykter fra Spetalen-fond
Eilertsen forlater Spetalen
Norske Skog-sjefen går

Personvernpolicy