Meny

Økokrim har fått 5.000 tips om hvitvasking

De fleste meldingene kommer fra banker og andre som driver med betalingsformidling. Men også revisorer og forsikringsselskaper sender hvitvaskingsmeldinger til Økokrim. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har Økokrim mottatt nesten 5.000 meldinger fra norske finansinstitusjoner om mistenkelige transaksjoner.

Det meste av hvitvasking av penger i Norge er knyttet til underslag, bedrageri, økonomisk utroskap og korrupsjon, men også organisert kriminalitet som ran, narkotikaomsetning og menneskehandel, ifølge den siste årsrapporten til Enhet for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim.

– Narkotikahandelen er et stort innslag i hvitvaskingen, men også terrorfinansiering og menneskehandel er en del av denne økonomien, sier spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Kredittilsynet til Aftenposten.

De fleste meldingene kommer fra banker og andre som driver med betalingsformidling. Men også revisorer og forsikringsselskaper sender hvitvaskingsmeldinger til Økokrim.

– Meldingene fra finansinstitusjonene er viktige bidrag i kampen mot kriminalitet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Beregninger fra FNH viser at den svarte økonomien i Norge utgjør rundt 90 milliarder kroner i året. En stor del av disse pengene blir forsøkt vasket hvite ved at de investeres i den legale økonomien. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus