Økokrim har fått 5.000 tips om hvitvasking

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">De fleste meldingene kommer fra banker og andre som driver med betalingsformidling. Men også revisorer og forsikringsselskaper sender hvitvaskingsmeldinger til Økokrim. Foto: Scanpix.</font>
De fleste meldingene kommer fra banker og andre som driver med betalingsformidling. Men også revisorer og forsikringsselskaper sender hvitvaskingsmeldinger til Økokrim. Foto: Scanpix.

<pHittil i år har Økokrim mottatt nesten 5.000 meldinger fra norske finansinstitusjoner om mistenkelige transaksjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste av hvitvasking av penger i Norge er knyttet til underslag, bedrageri, økonomisk utroskap og korrupsjon, men også organisert kriminalitet som ran, narkotikaomsetning og menneskehandel, ifølge den siste årsrapporten til Enhet for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim.

– Narkotikahandelen er et stort innslag i hvitvaskingen, men også terrorfinansiering og menneskehandel er en del av denne økonomien, sier spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Kredittilsynet til Aftenposten.

De fleste meldingene kommer fra banker og andre som driver med betalingsformidling. Men også revisorer og forsikringsselskaper sender hvitvaskingsmeldinger til Økokrim.

– Meldingene fra finansinstitusjonene er viktige bidrag i kampen mot kriminalitet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Beregninger fra FNH viser at den svarte økonomien i Norge utgjør rundt 90 milliarder kroner i året. En stor del av disse pengene blir forsøkt vasket hvite ved at de investeres i den legale økonomien. (©NTB)

Personvernpolicy