Meny

- Bør spare mer i aksjer nå

Aksjefondet WarrenWicklund Norge A har steget 74 prosent., Oslo Børs har steget drøyt 52 prosent hittil i år (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs stiger 15 prosent de neste seks månedene, tror forvalter Bjørn Wicklund.

Kalkulatorer

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Fondskontokalkulator
Her kan du gjøre en vurdering om det er best å investere direkte i fond, eller å gå via en fondskonto.

Hvor høy aksjeandel tåler du
Kalkulatoren hjelper deg til å bestemme hvor høy aksjeandel du tåler å ha i porteføljen din.

Kostnadenes betydning for fond
Kalkulatoren viser hvilken betydning de forskjellige kostnadskomponentene i et fond har.

- Akkurat nå er det lyst på horisonten. Det blir gjetning, men jeg tror børsen er 15 prosent høyere om seks måneder, sier forvalter Bjørn Wicklund.

Han forvalter WarrenWicklund Norge A, som hovedsakelig investerer i aksjer notert på hovedlisten til Oslo Børs.

Mens Oslo Børs har steget drøyt 52 prosent hittil i år, har WarrenWicklund Norge A steget 74 prosent.

Dermed har dette fondet hatt best avkastning hittil i år av de seks aksjefondene som analysebyrået Morningstar gir topprating denne måneden.

(Se toppfond-listen nedenfor)

- Bør ha noe på børsen
Selv om Wicklund har tro på en solid oppgang fremover, råder han fondssparere til å tenke langsiktig. - Jeg er motstander av «all in». Småsparerne kan gjøre det godt nå ved å bruke spareavtaler. Nå kunne de kanskje allokere litt mer penger ved å øke sparebeløpet litt utover de vanlige 500 kronene i måneden for en periode. Man bør ha noe på børsen i disse dager, sier Wicklund.

Forvalteren peker på flere årsaker til at de ligger godt foran børsen så langt i år.

- Vi har hatt ganske rett i vårt syn på markedet ved at vi klarte å snu tidlig nok, og bli positive. Det har gjort at vi klarte å tilte porteføljen litt, og bli mer offensive tidlig i år. Vi har truffet veldig godt på stock pickingen, og klart å holde gode posisjoner selv om de har steget veldig mye. En nøkkel er å ikke selge det som går med gevinst med en gang, men prøve å være flinke til å sitte der hvor tingene virker bra, sier Wicklund.

- Aksjer er veldig konkurransedyktige
- Aksjestrategen Peter Hermanrud i First Securities tror det er rundt 25 prosent sjanse for at Børsen står i 830 poeng om tre år.

- Jeg har mye sans for det Peter sier. Og jeg har tro på at historien ofte gjentar seg. Samtidig er vi i en situasjon hvor vi er på vei ut av finanskrisen, og mange tror den forsatt er over oss. Selv er jeg positiv fordi estimattrenden er på vei oppover basert på økning i selskapenes inntekter og inntjening, sier Wicklund.

Han synes også verdivurderingen på børsen fortsatt er ganske hyggelig, noe han mener gir et godt fundament for kursene.

- Før du får renteheving i de viktigste landene, er penger såpass billig at aksjer er veldig konkurransedyktige som investeringsalternativ. Jeg tror ikke vi får vesentlig renteheving i den kommende seks måneders perioden. Dette vil påvirke markedet positivt, sier Wicklund.

Han tror at sykliske sektorer vil gjøre det bedre enn gjennomsnittet, og tror fortsatt energi er et godt alternativ. Det samme gjelder materialer og kapitalvarer.

Toppkarakter til seks fond
Analysebyrået Morningstar gir hver måned karakter til de ulike norske fondene.

Fem stjerner er beste karakter, og gis til topp ti fond i sin kategori. Fondene sammenlignes med andre lignende fond, og så regnes ut en avkastningsscore korrigert for risiko.

     
 FondRating i septemberRating i oktoberEndring
 Danske Invest Norge II550
 Fondsfinans Aktiv550
 Fondsfinans Spar550
 Holberg Norge550
 Landkreditt Norge550
 WarrenWicklund Norge A550

Morningstar benytter tidsperioder på 3, 5 og 10 år som bakgrunn for kalkuleringen. Fondenes avkastning blir justert for maksimale kjøps- og salgshonorarer, risikofri rente, og risiko. Risikokomponenten straffer nedsidevariasjoner hardere enn oppsidevariasjoner.

Les også:
- Kjøp alt dere kan
Satser på Norge-fond

- Vil gjøre banksparing superlønnsomt

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus