Tror ikke prisfallet vil påvirke nye renteøkninger

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pSelv om prisene faller mer enn forventet tror ikke økonomene at den lave prisveksten vil påvirke renta. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsumprisindeksen (KPI) falt med 0,2 prosent fra september til oktober i år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det tilsvarer en prisvekst de siste tolv månedene på 0,6 prosent i oktober, ned 0,6 prosentpoeng fra september.

Justert for avgiftsendringer og uten energivarer falt konsumprisindeksen (KPI-JAE) 0,3 prosentpoeng, fra 2,4 prosent i september til 2,1 prosent i oktober.

Samme rentebane
Prisstigningen er et av de viktigste økonomiske tallene Norges Bank legger vekt på når de fastsetter styringsrenta. Sentralbankens rentepolitikk bygger på en gjennomsnittlig underliggende prisvekst på rundt 2,5 prosent. På siste rentemøte i slutten av oktober ble styringsrenta satt opp til 1,5 prosent.

Samtidig ble det varslet en jevn, men moderat økning av styringsrenta også ved kommende rentemøter, såfremt det ikke blir vesentlige endringer i de økonomiske utsiktene. Selv om prisene nå synker, tror ikke økonomene at det vil påvirke renta, og dermed utsette nye renteøkninger.

– Prisfallet på matvarer og flypriser ble sterkere enn vi hadde trodd på forhånd, og trakk prisene nedover. Begge disse faktorene er ustabile og vi legger derfor ikke så mye vekt på dem, sier analytiker Katrine Godding Boye i Nordea.

Hun tror heller ikke at Norges Bank vil legge så mye vekt på prisstigningen, og holde seg til sin forventede renteutvikling. Det tror heller ikke seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR.

Les også: Overraskende prisfall

– Dette er ikke nok til å til å sende Norges Bank i verken den ene eller den andre retningen, sier han til DN.no.

Strøm og mat
Utviklingen på elektrisitetsmarkedet er viktigste årsak til at konsumprisen faller. Ifølge SSB økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 0,8 prosent fra september til oktober, mens i tilsvarende perioden i fjor høst økte de med 6,7 prosent.

Fallet i matvareprisene var en annen viktig årsak til den samlede prisnedgangen. Prisene på matvarer gikk ned 1,3 prosent fra september til oktober, mot en svak økning på samme tid i fjor. Også prisutviklingen på flyreiser falt kraftigere fra september til oktober i år enn på samme tid i fjor. (©NTB)

Personvernpolicy