Overraskende prisfall

<p>Prisene falt overraskende fra september til oktober (foto: Scanpix).</p>
Prisene falt overraskende fra september til oktober (foto: Scanpix).

<pTar ekspertene på sengen - igjen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kraftige prisveksten fra forrige måned blir noe reversert, etter at prisveksten i oktober viser et overraskende fall.

Fra september til oktober falt kjerneinflasjonen med 0,1 prosent, mot forventingen om en oppgang på 0,1 prosent, ifølge ferske tall fra SSB.

Det tilsvarer en oppgang på 2,1 prosent på årsbasis, mot forventningen om en oppgang på 2,3 prosent på årsbasis, ifølge estimater fra TDN Finans.

Følger med argusøyne
Sentralbanksjef Svein Gjedrem styrer etter et mål om en langsiktig inflasjon på 2,5 prosent i året, som han nå begynner å nærme seg.

Månedstallene for prisutviklingen i Norge er noe Gjedrem følger nøye, og de overraskende lave inflasjonstallene kan gjøre det vanskeligere for sentralbanksjefen å sette renten videre opp i tiden fremover.

Kjøtt trekker ned
Produkter av kjøtt bidro mest til nedgangen innenfor matvarer med en prisnedgang på 2,0 prosent, men prisene falt også på fisk, friske grønnsaker og fersk frukt.

Prisene på flyreiser falt med 13,1 prosent fra september til oktober, etter en kraftig oppgang måneden før. Prisene for drivstoff og smøremidler falt med 3,0 prosent, og bidro også til nedgangen.

Etter sommermåneder med tilbudsaktivitet fortsetter prisene på klær å stige, men ikke like mye som i forrige måned. Prisene på elektrisitet og møbler viste også en svak oppgang fra september til oktober.

Store svingninger
Prisveksten har svingt veldig de seneste månedene.

I september steg prisene markert, og tok ekspertene på sengen. Det fikk dem til å tro at sentralbanksjefen kom til å sette opp renten på oktobermøtet, noe han også gjorde.

Les også: - Spikrer oktoberhopp

Måneden før der falt prisene kraftig:

Les også: Kraftig prisfall

Produsentprisene ned
Produsentprisene faller også, og produsentprisindeksen falt med 4,1 prosent på årsbasis i oktober. Fra september til oktober steg indeksen med 1,5 prosent.

Prisoppgang på olje, gass og elektrisitet trakk indeksen opp fra september til oktober.

Les også: - Bruker mindre på julehandel

Personvernpolicy