Stor test av kameraer

Foto: Teknofil.no
Foto: Teknofil.no

<pTest av syv kameraer med litt andre egenskaper enn hva kompakt og speilrefleks kan tilby. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes et alternativ til kompaktkamera og speilrefleks. Kameraer som er mindre og lettere enn speilrefleksen, men som likevel lager bedre bilder enn kompaktkameraet. Dersom du alltid bruker speilrefleksen på «grønn auto-programmet» eller ikke ønsker å kjøpe flere objektiver til kameraet, så er kanskje disse kameraene et bedre alternativ.

Hva har vi testet
Vi ønsket altså å teste kameraene som finnes i mellomsjiktet mellom kompaktkameraer og speilreflekser. For de aller fleste fabrikantene sin del blir dette til kameramodeller av «superzoom»-typen.

Dette er kameraer som er større enn kompaktkameraet, men som også har større og bedre optikk. De har imidlertid ikke utskiftbar optikk, som speilrefleksene har. Som navnet antyder, karakteriseres denne kameratypen med objektiver som har svært stort spenn i brennvidden. I tillegg vil bildekvaliteten fra disse kameraene være høyere enn hva kompaktkameraene kan tilby, rett og slett fordi kvaliteten på optikken er langt bedre.

Når det kommer til utformingen er majoriteten av kameraene vi har hatt inne til test, støpt i samme form. Kamerahuset ser ut som et «mini speilreflekshus», med et godt grep og et utstikkende objektiv. Når du starter opp kameraet for opptak, strekker objektivet seg litt mer ut, og når du zoomer kommer det enda lengre fram.

Kameraet fra Canon er et avvik fra denne normen. Det ligner mer på et kompaktkamera i fasongen, men det er ikke lite og lett nok til å kalles et kompaktkamera. Det blir særlig tydelig når skjermen foldes ut og kameraet startes, slik at objektivet stikker ut. Det har heller ikke den samme ekstreme brennvidden som de andre kameraene i testen, men det tar langt bedre bilder enn et kompaktkamera.

Derfor mener vi at det likevel hører hjemme i denne testen, og må sammenlignes med andre kameraer som også skal ha bedre ytelse enn vanlige kompaktkameraer.

Hvordan vi har testet
Vi har tatt en rekke testbilder for analyse. Disse bildene er enten tatt med standardprogrammet «P», eller med helautomatikk. I noen tilfeller har vi også brukt scene-innstillingene som er innebygd, og som er fabrikantens ferdige kombinasjon av innstillinger for en gitt situasjon. Nattfotografi er et eksempel på en slik scene, som alle kameraene er forberedt på.

Bildene vi har tatt, er tatt i beste oppløsning og JPEG-kvalitet som kameraet kan tilby. Noen av kameraene støtter opptak i RAW-format, dette har vi gitt poenger for, men ikke brukt som testbilder. Disse bildene danner grunnlaget for skåren i kategorien Bildekvalitet, som teller 30 prosent av totalskåren.

I tillegg har vi analysert tekniske data på produktene, og hvordan kameraene fungerer i praktisk bruk. Disse elementene danner grunnlaget for kategoriene Design og Funksjoner. Under design havner elementer som størrelse og vekt, skjerm, batteriløsning, ergonomi, menyer og språk, og brukervennlighet. Under funksjoner har vi lagt elementer som antall programmer og ferdige innstillinger, oppstartshastighet og redigering av bilder. Disse kategoriene står for 30 prosent hver av totalskåren. Til sist har vi tatt ut laveste pris fra pristjenesten kelkoo.no, og denne prisen får en skåre som tilsvarer ti prosent av totalen. Prisene ble hentet ut mandag 26. oktober.

Videoopptak
Alle moderne stillbildekameraer tar også opp video. Hvor mye fabrikantene har lagt i denne funksjonen varierer imidlertid kraftig. Minimumskvaliteten på video tatt opp av kameraene i denne testen er på 640 x 480 piksler med 30 bilder i sekundet. Noen av kameraene klarer høyere oppløsning eller har spesielle videofunksjoner, og der det er tilfellet, forteller vi om det. Vi har testet videofunksjonen på alle kameraene, men resultatet av disse opptakene har vi ikke latt telle mye i totalskåren. Det er fotoegenskapene vi har vært på jakt etter i denne testen.

Stativ er nødvendig
Selv om alle kameraene har en eller annen form for bildestabilisering innebygd, så er et stativ påkrevd for å få helt skarpe bilder på maks zoom. De helt største brennviddene gjør det påkrevd, uansett hva fabrikantene sier i reklamen.

Canon, Fujifilm, Panasonic og Sony bruker optisk bildestabilisering, som er den teknikken som regnes som den beste stabiliseringsmetoden. De øvrige bruker mekanisk stabilisering, altså at selve bildebrikken er bevegelig og dermed kan dempe vibrasjoner. Vi har tatt alle testbildene på frihånd eller med støtte, fordi de aller fleste bruker kameraene sine på denne måten.

Kort oppsumering av resultatene:

Canon Powershot

Terningkast: 5
Pluss: Best bildekvalitet, best skjerm, lite og lett.
Minus: Høyest pris, dårligst zoom, svak på serieopptak.
Internett: http://www.canon.no/
Beste pris: 4 960 kroner

Les hele testen av Canon Powershot G11 her.


Olympus SP-590UZ

Terningkast: 4
Pluss: Lavest pris, kraftigst zoom, mange funksjoner.
Minus: Svak bildekvalitet, særlig i mørket.
Internett: www.olympus.no
Beste pris: 2 658 kroner

Les hele testen av Olympus SP-590UZ her.

Panasonic Lumix DMC-FZ38

Terningkast: 5
Pluss: Mange funksjoner, raskest oppstart, HD 720p video.
Minus: Ikke norske menyer eller hjelp, svak på redigering av bilder.
Internett: www.panasonic.no
Beste pris: 3 332 kroner

Les hele testen av Panasonic Lumix DMC-FZ28 her.

Nikon Coolpix P90

Terningkast: 4
Pluss: Bra bildekvalitet, lav pris, god brukervennlighet, kraftig zoom.
Minus: Treg oppstart, kort batterilevetid, svak i mørket.
Internett: www.nikon.no
Beste pris: 3 143 kroner

Les hele testen av Nikon Coolpix P90 her.

Sony Cyber-Shot DSC-HX1


Terningkast: 4
Pluss: HD video opptak, mange redigeringsfunksjoner.
Minus: Lavest oppløsning, færrest opptaksprogram.
Internett: www.sony.no
Beste pris: 3 828 kroner

Les hele testen av Sony Cyber-Shot DSC-HX1 her.

Fujifilm Finepix S200EXR


Terningkast: 3
Pluss: God ergonomi, brukbar bildekvalitet.
Minus: Størst og tyngst, få redigeringsfunksjoner, høy pris.
Internett: www.fujifilm.no
Beste pris: 4 257 kroner

Les hele testen av Fujifilm Finepix S200EXR her.

Casio Exilim EX-FH20


Terningkast: 3
Pluss: Høy hastighet på serie og video, HD 720p video, lav pris.
Minus: Lavest oppløsning, svært treg oppstart, svakest bildekvalitet.
Internett: www.casio.no
Beste pris: 2 912 kroner

Les hele testen av Casio Exilim EX-FH20 her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus