Brown foreslår bankskatt for å dekke framtidige kollapser

Storbritannias statsminister Gordon Brown taler under G20-møtet i St. Andrews i Skottland. Brown oppfordrer banksektoren til å ta mer ansvar for eventuelle framtidige bankkollapser (Foto: REUTERS/SCANPIX)
Storbritannias statsminister Gordon Brown taler under G20-møtet i St. Andrews i Skottland. Brown oppfordrer banksektoren til å ta mer ansvar for eventuelle framtidige bankkollapser (Foto: REUTERS/SCANPIX)

<pGordon Brown foreslår en global bankskatt for å finansiere framtidige redningsaksjoner i banksektoren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske statsministeren mener det ikke er rimelig at bankenes store overskudd ble beholdt på egne hender mens «vi alle måtte bære byrden» da det smalt i banksektoren.

På G20-landenes finansministermøte i Skottland lørdag foreslo Brown å opprette et fond som kan finansiere redningspakker til banker som måtte få problemer i framtida. Han sier det er mange måter å finansiere et slikt fond på og lanserte tanken om en skatt på transaksjoner.

Dermed bryter den britiske statsministeren med en langvarig og massiv britisk motstand mot slike globale skatter.

– Vi må diskutere om vi trenger en bedre økonomisk og sosial kontrakt som avspeiler det globale ansvaret hos finansinstitusjonene i forhold til samfunnet for øvrig, sa Brown i sin tale i golfeldoradoet St. Andrews i Skottland lørdag.

Andre måter å organisere et slikt fond på, er å opprette en form for forsikringsordning, et «obligasjonsfond» eller en kontingentordning, mener briten.

G20-lederne ble i St. Andrews enige om å fortsette linjen de samlet seg om på det forrige møtet, som fant sted i den amerikanske byen Pittsburgh i september. Der ble landene enige om et system for å koordinere de økonomiske beslutningsprosessene og som skal bidra til stabil vekst på lang sikt.

Ingen klimatall

G20-landene forpliktet seg også til å jobbe for «et ambisiøst resultat» på FNs store klimamøte i København i desember. Landene greide imidlertid ikke å bli enige om noen konkrete tall for hvordan verdens klimatiltak skal finansieres.

Hittil har det vært stor uenighet mellom rike land og utviklingsland om hvordan regningen for klimatiltakene som verden står overfor, skal fordeles.

Den britiske finansministeren Alastair Darling ba i sin tale G20-delegatene om å legge 100 milliarder dollar på bordet.

– Hvis en avtale om finansieringen ikke er på plass, vil det være mye, mye vanskeligere å få til en avtale i København, understreket Darling.

Feil forum

Det hjalp altså ikke. Flere delegater fra framvoksende økonomier påpekte at G20 ikke er riktig forum for slike diskusjoner, sa en fransk kilde til AFP.

Britiske og svenske forhandlere presset lørdag hardt på for i hvert fall å få inn en uttalelse om klima i sluttkommunikeet, men møtte motstand fra de fire ledende landene i denne gruppen – Brasil, Russland, India og Kina.

G20-delegatene ble lørdag møtt av protester utenfor konferansehotellet Fairmont Hotel i utkanten av byen, der en gruppe demonstranter hadde møtt fram. Fem av demonstrantene ble fredag kveld arrestert da de forsøkte å hindre trafikken utenfor hotellet, opplyser politiet i St. Andrews.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus