- For godt til å være sant

<p>- Jeg tror at når vi får sett på september og oktober under ett, så vil bildet være et helt annet enn det vi får presentert i dag, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken (foto: Scanpix).</p>
- Jeg tror at når vi får sett på september og oktober under ett, så vil bildet være et helt annet enn det vi får presentert i dag, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken (foto: Scanpix).

<pNorsk industriproduksjon tok av i september. - Det var ekstremt, sier makroøkonom Shakeb Syed, som ikke tror industriens tøffe tider er over. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ekstremt. Det var veldig ekstremt, er Shakeb Syeds første reaksjon når han får høre om veksten i norsk industriproduksjon i september.

Makroøkonomen i Handelsbanken tviler litt på budskapet, leter frem tallene på sin egen skjerm, og må se at veksten er to prosentpoeng over det han selv og markedet hadde ventet.

- Norsk økonomis smertebarn
- Dette er for godt til å være sant. Vi skal huske på at industrisektoren fortsatt er norsk økonomis smertensbarn, da særlig eksportrettet industri. Og heller ikke innenlands industri er noe glansbilde, sier Syed til DN.no.

Dagsferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser uansett at det sesongjustert var en vekst i norsk industriproduksjon på 2,2 prosent fra august til september 2009.

På forhånd var det ventet en vekst på 0,4 prosent, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Ekstraordinære årsaker
- Veksten den siste måneden kan delvis knyttes til tilfeller av ekstraordinær driftsstans i august i flere næringer. Dette hadde sammenheng med ting som tekniske problemer, mangel på råstoff og den svake etterspørselen, skriver SSB.

- Dette forklarer noe, og jeg tror at når vi får sett på september og oktober under ett, så vil bildet være et helt annet enn det vi får presentert i dag, sier Syed.

Næringsmiddelindustrien, samt papir- og papirvareindustrien, medvirket til oppgangen med en vekst på henholdsvis 2,0 og 9,8 prosent.

Økt fiskeeksport
Næringsmiddelindustrien er den største næringen i industrien, og står for rundt 14,5 prosent av samlet produksjon, ifølge SSB.

- Veksten i denne næringen kommer blant annet som eit resultat av økt eksport av fisk og fiskeprodukter i tredje kvartal, melder SSB.

Oljeraffinering og kjemisk-farmasøytisk industri samt gummi, plast og mineralsk industri hadde også oppgang i september.

Markert fall for verksted på årsbasis
På årsbasis falt industriproduksjonen med 4,4 prosent fra september 2008 til september 2009, mot et ventet fall på 7,0 prosent.

- Metallindustri, trelast- og trevareindustri og annen verkstedindustri hadde et markert fall i produksjonen, mens næringsmiddelindustrien og maskinindustrien hadde en vekst på henholdsvis 4,9 og 5,3 prosent, skriver SSB.

- Press fra oljeselskapene
- Utfordringene for norsk industri er på langt nær over. Kronen er en utfordring.

Samtidig ser vi lav etterspørsel etter norske skip internasjonalt, noe som rammer verftsindustrien. Dessuten ser vi at olje- og gassinvesteringene har nådd en topp, vi ser i alle fall ikke videre økning i veksten. Dette vil bety utsettelser, og press fra oljeselskapene for å få prisene ned, mener Shakeb Syed.

Sesongjusterte tall viser at norsk industriproduksjon økte med 1,4 prosent fra 2. til 3. kvartal 2009. Dette kommer etter fire kvartaler med klar nedgang.

Les også:
Full krise i norsk industri
Kutter ut julebord for 12.000
Hele bygda ryker
Vi lager et større monster

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus