Tror hytteprisene skal opp

<p>Det er færre hytter til salgs nå enn på samme tid i fjor (foto: Scanpix).</p>
Det er færre hytter til salgs nå enn på samme tid i fjor (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hyttekalkulatorer

Hyttekalkulatorer
Her kan du beregne hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?

Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.

Hytteutleiekalkulator
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

I oktober ifjor ventet 8 prosent at hytteprisene på fjellet skulle opp de neste 12 månedene. Nå tror 19 prosent på en prisoppgang fjellet, viser Boligmeteret for oktober, som Opinion utarbeider for Eiendomsmegler 1.

Den samme trenden gjelder for hytter ved sjøen. I oktober i fjor ventet 12 prosent at kysthyttene skulle stige i verdi de neste 12 månedene, mens nå tror 30 prosent på en prisoppgang i fjæra.

Samtidig er det færre som tror prisene skal falle, det viser Boligmeteret.

Færre hytter
22.000 husholdninger oppgir at de har planer om å kjøpe fritidsbolig nå. Det er 4.000 færre enn i fjor og 2.000 færre enn i forrige kvartal.

Undersøkelsen indikerer også at kjøpelysten er størst blant folk i Oslo og Akershus, selv om forskjellen her ikke nødvendig.

Det er færre fritidsboliger til salgs enn på samme tid i 2008, men flere enn i 2007.

Nå er det 3.334 hytter til salgs på Finn.no, mot rekordhøye 3.824 i oktober 2008 og 2.929 i oktober 2007.

Les også:
Høstrush i hyttemarkedet
Markedets dyreste fjellhytte solgt

Mest dragning mot sjøen
På spørsmål om folk aller helst vil ha hytte på fjellet, innlandet, ved sjøen eller i utlandet er svarene stabile over tid.

Mest av alt drømmer nordmenn om et feriested ved sjøen i Norge. Deretter følger den norske fjellheimen og utlandet før innlandet.

Markedet fungerer - Vi har opplevd markedet som bedre, på den måten at folk i større grad tar beslutning om å kjøpe. Vi omsetter fritidsboliger, og salgene går raskere enn de gjorde. Men prisen er ikke på vei opp foreløpig. Det vi ser er at flere har mulighet til å kjøpe fordi bankene i større grad låner ut penger, og den lave rentene har bidratt til å snu psykologien i markedet. I vinter utsatte jo folk kjøpet på ubestemt tid, sier eiendomsmegler Øystein Embretsen i Fjellmegleren i Hemsedal.

Han sier det er mest interesse for den tradisjonelle høyfjellshytta i sjiktet 1-3 millioner kroner.

- Det har også begynt å løsne litt for nyere hytter med god standard mellom 4 og 6 millioner kroner. Men ting med utleieklausul har vært tyngre å selge, sier Embretsen, som påpeker at prisene fortsatt ligger et stykke under toppen i 2007.

Etter hvert tror Embretsen at prisene skal noe opp, men ikke mye.

- De skal nok til en viss grad oppover, men det blir ikke noen voldsom galopp. Vi trenger en nøktern og rolig prisutvikling, det er noe poeng i å rase mot en ny boble, sier Embretsen

Les mer om hytteinvestering: Kjøp hytte uten å få dårligere råd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus