- Boligprisene skal videre opp

<p>- Lønnsveksten er ikke lav, det er ikke en krise i økonomien og vi har derfor ikke noe argument for at det kommer en knekk i boligprisene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreaasen i First Securities.</p>
- Lønnsveksten er ikke lav, det er ikke en krise i økonomien og vi har derfor ikke noe argument for at det kommer en knekk i boligprisene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreaasen i First Securities.

<pRealprisene på boliger er lave nå. - Vi har ikke tatt ut hele renteeffekten ennå, tror sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisutviklingen

Boligprisutviklingskalkulator
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling leiligheter
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling eneboliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

ANDRE BOLIGKALKULATORER: Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Eie eller leie-kalkulator
Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie.

Boligprisene stiger kraftig, og er nå på sitt høyeste nivå noen sinne.

Historisk lave renter og fortsatt lav arbeidsledighet sender nordmenn ut på boligjakt, og bidro til å presse opp boligprisene med 0,4 prosent i oktober sammenlignet med september.

Les alt om oktoberhoppet her: Tidenes høyeste boligpriser

- Det var en mye kraftigere økning i boligprisene i oktober enn vi hadde ventet, og de stiger selvfølgelig langt mer enn de kommer til å gjøre på sikt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

Realprisene har falt
Han peker på at vi nå er tilbake på topprisnivået sommeren 2007, men understreker at det også har gått nesten to og et halvt år uten vekst i prisene, mens både lønninger og andre priser har steget i mellomtiden.

- Realprisene på boliger har dermed kommet et stykke ned, sier han.

Nå er gjennsomsnittlig kvadratmeter pris 25.000 kroner per kvadratmeter, mot 24.900 kroner i den forrige toppmåneden august 2007.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå 6 prosent lavere enn de var i september 2007.

Slik kutter du boliglånsrenten

Ikke færre ledige boliger
Det er nå 16.079 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 15.676 i september, og rekordhøye 21.871 i oktober ifjor.

Mange mener det lave utbudet, særlig i de store byene, vil bidra til å presse prisene oppover.

- Salget er strålende, men det er ikke færre ledige boligere nå enn før sommeren. Det har flatet ut til et nivå som selvfølgelig er lavere enn det var på toppen, men det er er mange flere boligere til salgs enn det var på bunnen i 2005. Det er ikke samme nøden i markedet nå, som da, sier Andreassen.

Slår inn etter flere år
Flere eksperter har pekt på at økende arbeidsledighet kommer til å slå inn på boligprisene. Norge har nå i underkant av 70.000 arbeidsledige, tilsvarende 2,6 prosent av arbeidsstyrken, ifølge tall fra Nav.

- Erfaringen er at økning i ledigheten først slår inn etter flere år. Det tar rundt tre til fire år før en ledighetsøkning på én prosent slår inn, sier Andreassen.

Rentefall slår imidlertid voldsomt raskt ut, og er tatt ut i løpet av to kvartaler.

- Det er også verdt å merke seg at alle vurderingen folk har av boligmarkedet sier hvor markedet har gått den siste tiden, ikke hvor det skal. Optimismen var på topp da boligprisene var på topp, og pessimismen var på bunn da boligprisene var på bunn ifjor høst. At folk er optimistiske er dermed ikke noe tegn på at prisene skal opp, sier han.

Skal litt opp
Han holder likevel en knapp på at boligprisene skal videre opp.

- Jeg tror at boligprisene skal litt opp, for jeg tror ikke at renteeffekten er tatt helt ut ennå. Men snart får vi renteeffekten andre veien, og vi får neppe ledigheten ned. Jeg tror realprisen kan komme betydelig ned på fem til ti års sikt, sier han.

Han tror imidlertid ikke på en skikkelig knekk i boligmarkedet, selv om han mener prisene er lang over det fundamentale.

- Lønnsveksten er ikke lav, det er ikke en krise i økonomien og vi har derfor ikke noe argument for at det kommer en knekk i boligprisene. Boligmarkedet er ikke som aksjemarkedet, som bare kan gå og gå, sier han.

Les også:
Sjekk boligprisene der du bor
Slik kutter du boliglånsrenten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus