Meny

- Boligprisene opp

På mandag legges det frem ny prisstatistikk for boliger. Det forventes en viss oppgang i prisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og ekspertene tror på forsiktig vekst ut året.

Sesongkorrigering

Normalt stiger prisene mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten. En endring i prisene fra en måned til en annen er derfor bestemt av måneden i tillegg til andre faktorer, blant annet rente- og inntektsnivå. For å kunne skille mellom sesongfaktoren og andre faktorer sesongkorrigeres tallene. Differansen mellom endringen i faktiske priser og sesongkorrigerte priser tilskrives sesongvariasjoner.

Kilde: Econ Pöyry

Oktoberprisene:
2008: -4,3 %
2007: -1,6 %
2006: +0,9 %
2005: +0,5 %
2004: +0,6 %
2003:  0,0 %
2002: -1,9 % 

- Neste år får vi trolig en klar nedgang i antall omsatte boliger, men en prisoppgang på 7-10 prosent fra snittet i 2009. Husk at gjennomsnittet for i år trekkes ned av det ekstraordinære lave nivået vi så ved inngangen til året, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

Han mener to ting kan ødelegge for et slikt scenario: Ledigheten og renten.

Denne uken satte Norges Bank opp renten til tross for at sysselsettingen nå faller ganske så kraftig.

Fortsetter disse trendene er det åpenbart at boligmarkedene i de fleste deler av landet vil få problemer i nær fremtid, sier Andreassen.

- Den positive tenden fortsetter
Hittil i år er prisene opp voldsomme 16 prosent, og er allerede oppe på all time high. Lite tilsier at trenden snur med det første, selv om oktober vanligvis er en treg måned i boligmarkedet.

Mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisutviklingen for oktober.

- Tallene tyder på at den positive trenden i boligmarkedet fortsetter, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

- Indikasjoner fra våre eiendomsmeglere i Aktiv og Terra eiendomsmegling tilsier at det i oktober går roligere for seg i bruktboligmarkedene enn det gjorde i den litt opphetede septembermåneden. Normalt er da også aktiviteten i boligomsetningen på vei ned frem mot jul. Jeg regner med normale måneder med mindre omsetning og ganske så flate priser i det meste av Norge, sier Andreassen.

Seks prosent årlig vekst
- Nå er rentene rekordlave og lånemarkedene fungerer mer normalt. Da har boligmarkedet også snudd.Den sterke boligprisveksten i år vil trolig ikke fortsette.

Fremover vil lavere lønnsvekst, økt ledighet og økte renter dempe veksten. På grunn av lav nybyggingsaktivitet tror jeg likevel på en relativt god boligprisvekst de nærmeste årene, anslagsvis seks prosent årlig, sier forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå.

Han påpeker at boligprisene har fått en rekyl opp etter finanskrisen, og at den sterke veksten gjennom 2009 må ses på bakgrunn av at de økte rentene og den reduserte låneadgangen punkterte boligmarkedet under finanskrisen.

I september lå det 15.676 usolgte boliger i Finn.nos database, nå har varelageret økt til 17.735 boliger.

Likevel er det langt færre enn samme måned i fjor. Da raste boligprisene utfor, og markedet flommet over av usolgte boliger, slik at det nådde en topp i oktober med 21.871 usolgte boliger Finn.no. I oktober 2007 lå det 17.410 bruktboliger til salgs på annonseportalen.

Mandag 2. november klokken 11 presenterer Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening boligprisutviklingen for oktober 2009.

Sterkt byks i januar
- Spådommer om omsetningen for oktober er i hvert fall grei å gi: Den var høyere i oktober i år enn i oktober i fjor! Men trolig lavere enn i september, men det har noe med sesongsvingninger å gjøre. Jeg har ikke noe grunnlag for å angi noen prosent på endringene, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Han tror prisene vil vise en sesongmessig økning (se faktaboks).

- Men eksklusiv sesongkorrigering blir det nok omtrent som i forrige måned (+0,1%), eller kanskje litt mer. Men jeg tror uansett det havner under en prosent, så altså mellom 0 og 1 prosent prisvekst i oktober sammenliknet med september. Denne tendensen tror jeg holder seg ut året, før det blir det sedvanlige bykset i januar 2010. Og det bykset kan godt bli like sterkt som i januar 2009, sier

Da steg prisene 4,7 prosent.

Les mer om nyboligmarkedet som er i siget:
Boligsalget er doblet
Opptur i nyboligmarkedet
- Bygges for få leiligheter

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus