Eksplosjon i forbrukslån

<p>Noe av veksten i forbrukslån skyldes at noen betjener forbrukslån med å ta opp nye forbrukslån (foto: Scanpix).</p><p> </p>
Noe av veksten i forbrukslån skyldes at noen betjener forbrukslån med å ta opp nye forbrukslån (foto: Scanpix).  

<pNordmenns forbruksgjeld har eksplodert de to siste årene og er nå over 30 prosent høyere enn hva den var før den økonomiske krisen slo inn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukslån

Forbrukslånskalkulator
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på lånegiverne som satser spesielt på usikrede lån.

Lånesamlingskalkulator

Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Tall P4 har hentet fra Finansieringsselskapenes forening og Kredittilsynet viser at nordmenn hadde en samlet kredittkort- og forbruksgjeld på rundt 33 milliarder kroner i andre kvartal i 2007. På samme tid i år skyldte vi hele 44 milliarder.

– Det er et enormt høyt tall, og en skremmende vekst. Lærdommen fra finanskrisen har tydeligvis ikke vært sterk nok, og det kommer stadig til folk som ikke forstår at det å ta opp et forbrukslån har konsekvenser – og at du plutselig kan miste oversikten og kontrollen, sier underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til P4.

Jensen mener en del av veksten skyldes eksisterende forbruks-lånekunder som har mistet kontrollen over gjelden, og har begynt å betjene den med nye lån – som så betjenes med stadig nye og større lån.

Sjekk hvor mye du kan spare på å samle dyre forbrukslån inn i ett lån med Lånesmlingskalkulatoren.

Tallene viser også at det spesielt er de unge som tar opp stor kredittkort- og forbruksgjeld.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener de som velger de dyre forbrukslånene selv må ta mye av skylden om de får problemer.

Sjekk betingelsene på forbruslån med vår Forbrukslånskalkulator.

– Det er folks eget ansvar å velge hvilken finansieringsform de benytter seg av, akkurat som på om de skal ha flytende eller fast rente. Så det er i stor grad folks egen beslutning, sier sentralbanksjefen. (©NTB)

Personvernpolicy