Meny

- Trenden har snudd

Boligbyggingen er altfor liten mener Lars Nilsen i ferdighusprodusenten BWG-homes (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Boligmarkedet kommer ikke til å være i vater før 2011-2012, sier ferdighusmilliardær Lars Nilsen.

Boligpriser

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisutvikling alle boloiger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling leiligheter

Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling eneboliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

 

Ferdighusprodusenten BWG-homes la i dag frem tredjekvartalstall som viste et resultat før skatt på 21 millioner kroner.

Les saken: - Boligsalget har utviklet seg positivt

- Etter å ha sett et prispress nedover med mye pruting og dealing første halvår, føler vi nå at trenden har snudd, sier konsernsjef Lars Nilsen.

På onsdag økte sentralbanksjef Svein Gjedrem renten fra 1,25 prosent til 1,50 prosent , og det er ventet at bankene vil sende renteøkningen til lånekundene.

Men Nilsen tror ikke de første renteøkningene som ventes nå får noe å si for den positive trenden.

- Vi jobber med boliger som koster 20.000 kroner kvadraten og en snittpris to millioner kroner. Da er det ikke denne økningen som tar livet av deg, sier Nilsen.

- Ekstremt lite boligbygging
Nilsen tror tvert imot at boligprisene kommer til å bli presset videre oppover.

- Det er ekstremt lite boligbygging. Det igangsettes jo ikke boliger. Norge har omtrent ikke ledighet, og befolkningen vokser. Sammen med den lave renten vil dette på kort sikt virke prisdrivende, sier Nilsen.

Han mener det burde bygges rundt 32.000 boliger i Norge årlig for å møte etterspørselen, mens det i år trolig vil havne på 15.000 til 18.000.

Her er han på linje med Boligprodusentens forening som la frem tredjekvartalsrapporten sin mandag.

Les sakene:
- Bygges for få leiligheter
Opptur i nyboligmarkedet

- Ikke i vater før 2012
BWG Homes' ordreinngang er 23 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor

- Vi må tilbake til 2006 for å se tilsvarende ordretall, sier Nilsen.

Nilsen peker på at en rekke større aktører har dreid fokus vekk fra boligbygging og over på rehabilitering eller annen anleggsvirksomhet.

Derfor vil det ta en god stund før disse får dreid fokuset tilbake på boligbygging igjen for å møte den stigende etterspørselen Nilsen ser fremover.

- Dette kan medføre at prisstigningen kommer til å fortsette i hvert fall ut 2010, frem til tilførselen av nye boliger til markedet kommer opp på et fornuftig nivå. Men markedet kommer ikke til å være i vater før 2011-2012.

Les også: Boligsalget er doblet

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus