Meny

Rentehoppet slo ikke ut

Bankene ser ingen grunn til å heve renten på boliglån til kundene til tross for at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng onsdag. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Norges Bank hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng onsdag er det foreløpig ikke noen grunn for bankene til å heve renten på boliglån til kundene.

Oslo (NTB-Einar Olsen) Tvert imot har pengemarkedsrenten sunket med fem punkter etter at styringsrenta steg fra 1,25 til 1,5 prosent.

- Det er naturlig at pengemarkedet har reagert slik fordi en oppgang var allerede priset inn i boliglånene, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, til NTB.

Han mener et nytt rentehopp fra Norges Bank i desember vil gi nordmenn en «julegave» de helst skulle vært foruten.

Ingen grunn til økning

- Men foreløpig er det ikke noe som tilsier at bankene trenger å heve renten etter onsdagens justering i Norges Bank, sier Andreassen.

Han utelukker likevel ikke at enkelte banker kan komme til å justere rentene sine før den tid.

Tre måneders pengemarkedsrente (NIBOR) var onsdag 2,05 prosent, men sank torsdag tilbake til 1,99 prosent.

Der har NIBOR ligget nokså stabilt siden i sommer, men de siste ukenes forventninger om en strammere pengepolitikk har de siste ukene løftet nivået over 2 prosent.

Denne ukas rentemøte brakte nivået tilbake dit det har ligget lenge.

Pengemarkedet avgjør

Andreassen mener konkurranseforholdene mellom bankene vil være avgjørende for hvorvidt noen banker hever utlånsrenten, men sier forholdene i pengemarkedet foreløpig ikke er noe argument for en oppgang.

Han sier det stabile forholdet mellom styringsrente og pengemarkedsrente ble borte da finanskrisen slo inn for fullt i fjor.

Denne høsten er det gradvis blitt mer normalt, men ennå er det et noe større sprik mellom signalrentene i sentralbanken og rentene i pengemarkedet enn tilfellet var før krisen.

- Hvis Norges Bank hever til 1,75 prosent i desember, vil tre måneders NIBOR stige med 20 punkter. Da er det grunnlag for bankene til å heve sine utlånsrenter. Men slik situasjonen er nå, har ikke bankene noen grunn til å heve utlånsrentene, sier Andreassen.

Konkurransen viktig

Sjeføkonomen sier forholdene i pengemarkedet nå langt på vei er normalisert og at konkurransesituasjonen mellom bankene dermed er kommet i fokus igjen.

- Det virker dempende på lysten til å heve renten. Samtidig ser aktørene i markedet at vi senest i dag har fått nyheter om arbeidsledighet og varehandel som ikke vitner om en forestående bonanza.

Dermed ser vi også på langtidsforventningene i pengemarkedet at noen ikke venter nye rentehopp før neste år.

På spørsmål om hva han selv tror sier sjeføkonomen at det kan komme en renteøkning i desember, men forhold i norsk økonomi kan også gjøre at rentene ikke settes opp før i mars.

- Det eneste jeg er trygg på er at nivået nå igjen er på vei opp, men hvor raskt det vil gå og hvor lenge det vil ta, vet ingen i dag, sier Andreassen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus