Rentehoppet slo ikke ut

Bankene ser ingen grunn til å heve renten på boliglån til kundene til tross for at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng onsdag. Foto: Scanpix.
Bankene ser ingen grunn til å heve renten på boliglån til kundene til tross for at Norges Bank hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng onsdag. Foto: Scanpix.

<pSelv om Norges Bank hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng onsdag er det foreløpig ikke noen grunn for bankene til å heve renten på boliglån til kundene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Einar Olsen) Tvert imot har pengemarkedsrenten sunket med fem punkter etter at styringsrenta steg fra 1,25 til 1,5 prosent.

- Det er naturlig at pengemarkedet har reagert slik fordi en oppgang var allerede priset inn i boliglånene, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, til NTB.

Han mener et nytt rentehopp fra Norges Bank i desember vil gi nordmenn en «julegave» de helst skulle vært foruten.

Ingen grunn til økning

- Men foreløpig er det ikke noe som tilsier at bankene trenger å heve renten etter onsdagens justering i Norges Bank, sier Andreassen.

Han utelukker likevel ikke at enkelte banker kan komme til å justere rentene sine før den tid.

Tre måneders pengemarkedsrente (NIBOR) var onsdag 2,05 prosent, men sank torsdag tilbake til 1,99 prosent.

Der har NIBOR ligget nokså stabilt siden i sommer, men de siste ukenes forventninger om en strammere pengepolitikk har de siste ukene løftet nivået over 2 prosent.

Denne ukas rentemøte brakte nivået tilbake dit det har ligget lenge.

Pengemarkedet avgjør

Andreassen mener konkurranseforholdene mellom bankene vil være avgjørende for hvorvidt noen banker hever utlånsrenten, men sier forholdene i pengemarkedet foreløpig ikke er noe argument for en oppgang.

Han sier det stabile forholdet mellom styringsrente og pengemarkedsrente ble borte da finanskrisen slo inn for fullt i fjor.

Denne høsten er det gradvis blitt mer normalt, men ennå er det et noe større sprik mellom signalrentene i sentralbanken og rentene i pengemarkedet enn tilfellet var før krisen.

- Hvis Norges Bank hever til 1,75 prosent i desember, vil tre måneders NIBOR stige med 20 punkter. Da er det grunnlag for bankene til å heve sine utlånsrenter. Men slik situasjonen er nå, har ikke bankene noen grunn til å heve utlånsrentene, sier Andreassen.

Konkurransen viktig

Sjeføkonomen sier forholdene i pengemarkedet nå langt på vei er normalisert og at konkurransesituasjonen mellom bankene dermed er kommet i fokus igjen.

- Det virker dempende på lysten til å heve renten. Samtidig ser aktørene i markedet at vi senest i dag har fått nyheter om arbeidsledighet og varehandel som ikke vitner om en forestående bonanza.

Dermed ser vi også på langtidsforventningene i pengemarkedet at noen ikke venter nye rentehopp før neste år.

På spørsmål om hva han selv tror sier sjeføkonomen at det kan komme en renteøkning i desember, men forhold i norsk økonomi kan også gjøre at rentene ikke settes opp før i mars.

- Det eneste jeg er trygg på er at nivået nå igjen er på vei opp, men hvor raskt det vil gå og hvor lenge det vil ta, vet ingen i dag, sier Andreassen.

Personvernpolicy