Skal hjelpe nordmenn til sunnere alkoholvaner

AKAN skal hjelpe å utvikle sunnere drikkevaner. Illustrasjonsfoto: Scanpix
AKAN skal hjelpe å utvikle sunnere drikkevaner. Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pPrivate og offentlige bedrifter taper hvert år 11-12 milliarder kroner på skadelig alkoholforbruk blant de ansatte. Nå kan arbeidstakere som vil endre forbruket sitt, få hjelp på internett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Arbeidslivets kompetansesenter for rus – og avhengighetsproblematikk (AKAN) som står bak det frivillige, nettbaserte programmet Balance. Det er ikke et tradisjonelt avholdsprogram som skal få nordmenn til å slutte å drikke, men et tilbud om hjelp til å utvikle sunnere drikkevaner.

Bedriftene betaler kun 10 kroner per ansatt som vil koble seg på. Motivasjon, viljestyrke og humør er sentrale elementer i programmet.

Ingen pekefinger

– Vi ønsker ikke å løfte en moralsk pekefinger for å få folk til slutte. Alkohol i sosiale jobbsammenhenger kan være positivt for arbeidsmiljøet. Det vi ønsker, er å tilby ansatte en hurtigsjekk av alkoholvanene og hjelp til å justere det som kan være helseskadelig på lengre sikt, sier AKAN-direktør Kjetil Frøyland.

Det betydelige tapsanslaget for bedriftene stammer fra en rapport som Rokkan-senteret ved Universitetet i Bergen utarbeidet i 2004 på oppdrag fra Helsedirektoratet. Ferskere anslag er ikke gjort, men forbruket av alkohol har økt for hvert år, så tallet er neppe mindre i dag.

– Innholdet i Balance er lett tilgjengelig, morsomt og lærerikt, sier Frøyland.

Programmet er laget av psykologer og eksperter på alkohol og alkoholvaner, og det er AKAN som eier og tilbyr det til norsk arbeidsliv. Balance bygger på omfattende forskning om alkohol, atferdsendring og positiv psykologi. Det skreddersyr et løp for hver enkelt bruker.

Tilpasset

– Balance gir brukerne hjelp til å sette sunne, personlige mål. De får selv velge oppgaver og øvelser. Innholdet tilpasses brukernes egne grunner til å drikke, og forebygging av tilbakefall beregnes ut fra deres egne risikofaktorer, sier Frøyland.

Programmet er testet ut i et pilotprosjekt, og erfaringene fra brukerne er ifølge AKAN positive.

Balance består av to deler, én internettbasert hurtigsjekk av alkoholvanene, gjort unna på noen minutter, og én oppfølgingsdel som løper daglig i 56 dager, og deretter mindre intensivt i ytterligere ti måneder. Brukerne velger selv om de vil delta i oppfølgingen, eller hoppe av. (©NTB)


Personvernpolicy