Meny

Tusen flere ledige i oktober

Tusen flere ledige i oktober

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet helt arbeidsløse økte med rundt tusen personer fra september til oktober, viser tall fra Nav. Ved utgangen av oktober er det registrert 68.300 helt ledige, tilsvarende 2,6 prosent av arbeidsstyrken. I skolen er ledigheten minst.

Sammenlignet med oktober 2008 er det en økning i arbeidsledigheten på 26.000 personer eller 62 prosent. Antallet personer på tiltak økte med 66 prosent i samme periode.

– Statistikken viser at arbeidsmarkedet ennå ikke er friskmeldt, sier arbeidsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) slår fast at ledighetsveksten det siste halve året har vært langt svakere enn i starten av den lavkonjunkturen Norge er inne i.

– Nav har trappet opp tiltaksnivået de siste månedene, og antallet arbeidssøkende som deltar, har økt raskt. Dette bidrar til å moderere veksten i ledigheten, sier Nav-direktør Tor Saglie.

Motkonjunktur
Arbeidsminister Aasrud forklarer utviklingen på samme måte.

– Tallene forteller at regjeringens aktive motkonjunkturpolitikk og opptrapping av tiltak har vært riktig og nødvendig. Antallet deltakere på ordinære tiltak er i løpet av det siste året økt med 66 prosent og var på 20.100 personer i oktober, sier arbeidsministeren.
Hun viser til at etterspørselen etter arbeidskraft har vært lav det siste året.

– Ikke minst utsatte grupper på arbeidsmarkedet har fått merke dette godt. Dessuten øker tallet på langtidsledige. Utviklingen viser derfor at det er nødvendig å styrke innsatsen for å hjelpe de arbeidssøkende, sier Aasrud.

Tilgangen av nye, ordinære arbeidssøkere som melder seg til Nav, har de siste månedene ligget på et stabilt nivå, mens tallet i fjor høst økte sterkt. Nav-oversikten viser også at reduksjonen i tallet på nye stillinger jevnt over har flatet ut, men faller fortsatt innenfor yrker som kontor, industri, ingeniør og IKT.

Bygg og anlegg
Også i oktober økte ledigheten mest i bygg og anlegg. I denne bransjen har ledigheten doblet seg det siste året og er nå på 4,3 prosent. Særlig rørleggere og elektrikere er hardt rammet.

Også bransjene industri, reiseliv og transport merker høyere ledighet enn landsgjennomsnittet. Innenfor ingeniør og IKT-fag er det dobbelt så mange ledige som i oktober i fjor, men ledighetstallet er fortsatt godt under gjennomsnittet.

Lavest ledighet er det i undervisning (0,6 prosent), helse, pleie og omsorg (1,1 prosent) og blant ledere (1,1 prosent).

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Oslo med 3,6 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Østfold og Vestfold. Den laveste ledigheten i landet har Sogn og Fjordane (1,7 prosent) og Rogaland (2,1 prosent).

Blant arbeidssøkende fra andre land er det 3.200 ledige polakker og 1.200 svensker. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus