Tallene taler Gjedrem midt imot

Kyrre Aamdal, DnB Nor (foto: Scanpix)
Kyrre Aamdal, DnB Nor (foto: Scanpix)

<pNorges Bank spår heftig forbruksvekst til neste år. Ferske shoppingtall viser det stikk motsatte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en sterk shoppingsommer viser ferske tall fra den norske handelstanden et overraskende fall fra august til september.

Norske forbrukere har lenge fått drahjelp av rekordlave renter til å kunne bruke mer på forbruk tross høyere arbeidsledighet og en svakere norsk økonomi. Nå viser imidlertid tallene at nordmenn har satt på bremsen.

Det er dårlige nyheter for sentralbanksjef Svein Gjedrem som satte opp renten for første gang på over et år igår , samtidig som at han spådde en sterk forbruksvekst på 5,5 prosent til neste år.

Fortsetter utviklingen som den gjorde i september kan det slå bena under Gjedrems spådommer, og noe av grunnlaget for hans planlagte rentehopp fremover.

- Tallene var overraskende svake, med et fall på over én prosent. Vi må ikke legge altfor mye vekt på ett månedstall, men det understreker likevel at bildet av en sterk vekst i innenlandsk etterspørsel er usikkert. Det er ikke entydig bare gode tall, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Alt går ikke så mye bedre
I tillegg fikk tallene støtte av et svakere arbeidsmarked, som kommer til syne gjennom SSBs arbeidsledighetsstatstikk igår og tall fra Nav i dag.

- Det er også noe som understreker at bildet om at «alt går så mye bedre» i norsk økonomi kanskje ikke er så sikkert, sier Aamdal.

Han synes Gjedrems spådom om en forbruksvekst på 5,5 prosent neste år er høyt.

- For å nå det må man ha en ganske sterk vekst gjennom de siste månedene i år. Med et tilbakeslag mot slutten av året kan det bli vanskelig å nå 5,5 prosent. Vi synes at de lå høyt der, og dagens tall støtter opp om det synet, sier han.

Går åpenbart imot
- Hva tror du Gjedrem tenker om dagens tall?

- Jeg tror at også Norges Bank vil se tallene over litt flere måneder. Tallene går åpenbart imot anslagene de la frem igår, men vi ser jo store svingninger i detaljomsetningen fra måned til måned, så det er vanskelig å være helt kategorisk på én avvikende måned, sier seniorøkonomen.

- Tror du at forbrukerne har tatt inn over seg at Norges Bank vil sette opp renten videre, og at det bremser forbruket?

- Vi får fortsatt tall fra utlandet som er svake som tyder på at krisen ikke er helt over. At det snakkes om renteøkninger her hjemme samtidig som at arbeidsledigheten fortsetter å stige, bidrar nok også til å dempe forbruksveksten, avslutter Aamdal.

Ingen jevn linje
Også Handelsbanken er overrasket over dagens tall.

- Detaljhandelsfallet minner oss på at selv om etterspørselen tar seg opp, så stiger det ikke i en jevn linje oppover. Vi tror imidlertid at trenden kommer til å øke moderat, skriver banken i en oppdatering etter tallene.

Les også:
Strammer inn på shoppingen
Lavere ledighet enn ventet

Personvernpolicy