- Rentehopp på annethvert møte

<p>Kronekursen er en viktig faktor for rentefastsettelsen. Blir kronekursen for sterk, vil dette dempe renteøkningene fremover (foto: Scanpix).</p>
Kronekursen er en viktig faktor for rentefastsettelsen. Blir kronekursen for sterk, vil dette dempe renteøkningene fremover (foto: Scanpix).

<pGjedrem kommer til å holde fast takt i rentehoppene fremover - med noen dobbelttakter innimellom, tror sjeføkonom. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentekalkulatorer

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Annuitetslån og renteendring
Denne kalkulatoren beregner hvor mye terminbeløpet endrer seg på et annuitetslån.Beløpet endrer seg ikke med det samme som renteendringen. Når renten settes ned, går avdragsdelen noe opp.

Fastrenteutvikling
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Norges Bank skrudde opp renten i dag for første gang siden juni 2008, og satte samtidig opp rentebanen for perioden fremover.

Les også: Setter opp renten

- Beslutningen var som ventet. Det var også det de sier om renteutvklingen det neste halvåret, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.no.

- Det ligger an til én økning til i februar, og så kommer det et par stykker på våren. Det blir rentehopp på rundt annethvert møte, men med noen dobbelttakter innimellom, legger han til.

- Vi var litt usikre på hvor Norges Bank ville legge seg, men at man legger opp til moderate økninger er ikke veldig overraskende. Dette indikerer at neste renteheving på 0,25 prosentpoeng vil komme i februar, og at det kanskje kommer en til i mars. Norges Bank legger føringer for en forsiktig renteoppgang i starten, og det tror vi er fornuftig, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets til DN.no.

Kronekursen viktig
I Norges Banks nye pengepolitiske rapport kommer det frem at renten bør ligge i intervallet 1,25 til 2,25 prosent i tiden frem til neste pengepolitiske rapport legges frem 24. mars 2010. I sum hevet Norges Bank rentebanen noe mindre Nordea hadde sett for seg på forhånd.

Norges Bank skriver i dagens pressemelding at dersom kronen skulle bli vesentlig sterkere enn anslått, kan oppgangen i renten bli mindre eller komme senere enn de nå ser for seg.

Juel mener imidlertid at sentralbanksjef Svein Gjedrem ikke bare ser på kronekursen.

- Får man svake tall for veksten fremover og den internasjonale situasjonen forverrer seg, vil også det trekke i retning av at de ikke gjennomfører disse endringene. Men kronekursen er selvfølgelig også viktig, sier han.

Tror ledigheten vil bremse Norges Bank
Knut A. Magnussen tror at ledigheten skal videre opp, og at dette kan bidra til at Norges Bank kommer til å være forsiktig med renteøkningene i 2010.

- Vi tror Norges Bank vil heve renten mindre enn rentebanen legger opp til, og at boliglånskundene heller ikke behøver å frykte at renten skal mye opp det neste året.

Styringsrenten skal opp et halvt prosentpoeng til, tror vi. Det blir ingen flere renteøkninger i år, mye tyder på at den neste renteøkningen - på 0,25 prosentpoeng - kommer i februar, sier seniorøkonomen.

Les:
Overraskende ledighetshopp
-Renteøkning i dag, men så...

Svakere på morgenkvisten
Kronen styrket seg først markert, men falt siden tilbake i minuttene etter at Norges Banks rentebeslutning ble offentliggjort onsdag.

Kronen styrket seg først noe i forkant av dagens rentemøte etter en markert svekkelse tidligere på dagen. De overraskende ledighetstallene for august førte til at kronen falt markert mot dollar, euro og pund onsdag formiddag.

- Kronen styrket seg litt, men det var fordi den hadde gått mye svakere på morgenkvisten. Hvem som fant på noe lurt i dag morges og trodde at den skulle svekkes vet ikke jeg, sier Juel.

I rentemarkedet falt de såkalte FRA-rentene, som viser forventninger til tremåneders pengemarkedsrente frem i tid, tilbake etter at rentebeslutningen og rentebanen ble kjent. Det kan tyde på at markedet har priset inn en mer aggressiv renteoppgang enn det Norges Bank signaliserer i den ferske pengepolitiske rapporten.

- Rentemarkedet var priset for høyt, så denne reaksjonen er ikke urimelig, sier Juel.

Les også:
Slik kutter du boliglånsrenten
«Hauken Gjedrem»

Personvernpolicy