Nortura sier opp 487 ansatte

<pNortura legger ned fabrikkene i Sortland, Haugesund og Ålesund</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): 487 ansatte i Nortura mister jobbene sine etter at styret onsdag vedtok å legge ned fabrikkene i Sortland, Haugesund og Ålesund. 220 av de 487 som mister jobben, arbeider ved fabrikkene, de øvrige 267 er administrative årsverk.

Innsparingen er beregnet til 315 millioner kroner totalt, går det fram av en melding fra selskapet.

Fabrikkene i Sortland og Haugesund vil bli avviklet innen 1. juni 2010. Fabrikken i Ålesund skal avvikles innen 1. april 2011, under forutsetning av at den nye fabrikken i Malvik i Sør-Trøndelag er i god drift, slik at det kan gjennomføres en forsvarlig dyretransport fra Møre og Romsdal. Skjæreaktiviteten avvikles innen 1. mai 2010.

Ny slakt vurderes

Tidlig på nyåret vil tilsvarende endringer innenfor kantine- og laboratorietjenester bli vurdert, samt eventuelt å avvikle griseslakting ved Nortura Sarpsborg.

Siden 2001 har konsernet lagt ned 1.500 arbeidsplasser. Ifølge selskapet har en omstillingsavtale med fagforeningene ført til at ni av ti berørte medarbeidere har fått nytt arbeid.

– Nødvendig

– Nedskjæringene er nødvendige for å rette opp den alvorlige økonomiske situasjonen konsernet er i, sier styreleder i Nortura, Sveinung Svebestad.

Konsernsjef Geir Olav Opheim karakteriserer nedleggelsene og innsparingene som en kraftig hestekur og de mest omfattende i konsernet.

– Gjennom individuelle samtaler de neste tre ukene vil vi klarlegge hvem som får den tunge beskjeden om at de mister arbeidsplassen sin, og hvem som får tilbud om nye arbeidsoppgaver, sier Opheim.

Raser

Ved Norturas slakteri på Sortland raser 47 ansatte over at de nå mister jobben. De mener prosessen er kritikkverdig og at tallmaterialet beslutningen er tatt på er manipulert og feil.

– Konsernledeksen i Nortura har bevisst og over tid manipultert tallene som skulle til konsernstyret og som de har lagt til grunn for sin avgjørelse, sier tillitsvalgt Bent Larsen til Bladet Vesterålen.

Personvernpolicy