-Renteøkning i dag, men så...

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities (for: First Securities).
Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities (for: First Securities).

<pDet overraskende ledighetshoppet betyr at Norges Bank må være forsiktig med å øke renten fremover, mener makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledigheten fortsetter å stige, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.
august steg arbeidsledigheten til 3,2 prosent. Samtidig oppjusterer SSB tallene for juli fra 3,0 til 3,1 prosent. Det er høyere enn ekspertene hadde sett for seg på forhånd. Sysselsettingen faller kraftig.

Les:
Overraskende ledighetshopp

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities ventet på forhånd en ledighetsrate på 3,0 prosent. Mest overrasket er han over det kraftige sysselsettingsfallet.

Svakeste på 20 år
- Ledigheten stiger mer enn ventet, men det aller svakeste tallet er sysselsettingen. Dette er det største sysselsettingsfallet på en måned siden 1989, sier han til DN.no.

Mange har trodd at ledigheten var i ferd med å flate ut, og at det var lysning i sikte.

- De siste månedene har vi sett at sysselsettingen har holdt seg oppe, og det har vært overraskende i og med at produktivitetsøkningen har vært så svak. Sist måned så vi imidlertid et svakt sysselsettingstall, og det var et urosignal. Denne måneden faller sysselsettingen kraftig. Det betyr at arbeidsmarkedstallene reagerer sent på utviklingen i konjunkturen. Først nå kommer svekkelsene til syne i statistikken, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Spår ledighet på 4 %
Og ledigheten vil fortsette oppover, tror han.

- Vi vil nok se en videre økning i arbeidsledigheten. Vi tror den vil krype opp mot fire prosent i løpet av 2010. Krisen er ikke over.

Kronen svekket seg og rentene falt som følge av dagens ledighetstall. Bjørn-Roger Wilhelmsen sier at ledighetstallene ikke vil få noen betydning for dagens rentemøte i Norges Bank, men utviklingen i ledigheten er noe av det Norges Bank må ta hensyn til ved den videre rentesettingen.

- Renten skal opp idag, men vi tror ikke at den skal opp i desember. Situasjonen for industrien er fortsatt svak, kronen er sterk, og dette tilsier at renteoppgangen blir gradvis og forsiktig i 2010, sier makroøkonomen.

Les også:
Jobbene er på vei
Tror på oppgang i edigheten

Personvernpolicy