Norge dyrest i Norden på bankgebyrer

Sverige er det rimeligste landet å overføre penger internt i Norden (foto: Scanpix).
Sverige er det rimeligste landet å overføre penger internt i Norden (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBankgebyrene for å sende og motta penger mellom de nordiske landene varierer stort. Norge har de aller høyeste gebyrene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bankpriser

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Fastrentelån
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Høyrentekalkulator
Kalkulator som gir deg de beste rentetilbudene, og hva de største bankene tilbyr. Kalkulatoren viser deg en liste over det beløpet du legger inn.

Lønnskontokalkulator
Kalkulator der du kan legge inn dine egne forutsetninger. Utvalget består av bankene med de gunstigste betingelsene, og hva de største bankene tilbyr.

BSU-oversikt
Oversikt over bankene med de høyeste renten, og fra de største bankene.

Billånskalkulator
Billånslisten her består av «ekte» billån. Det vil si lån med pant i bilen. Det forutsettes at lånet skal ligge innenfor 65 prosent av bilens verdi.

Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.


Forbrukslånskalkulator
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på lånegiverne som satser spesielt på usikrede lån

Det blir ingen penger igjen hvis en skal overføre 100 kroner fra Finland til Norge, viser en undersøkelse foretatt av sekretariatet for Nordisk Råd. 50 kroner for å sende pengene og 50 kroner for å motta dem lyder regningen på for en bankoverføring fra Finland til Norge eller Færøyene.

Norge har sammen med Finland de høyeste gebyrene for å sende penger, mens Norge også topper listen på mottakergebyr, sammen med Færøyene. Billigst var det å sende penger fra Sverige og Danmark, mens finnene og svenskene slapp billigst unna på mottakersiden, viser undersøkelsen.

Sverige rimeligst
Ved å overføre 100 kroner fra Norge til Finland koster det 60 kroner å sende pengene, men ingenting å motta dem. Altså sitter en igjen med 40 kroner av de opprinnelige 100. Da er det rimeligere å sende pengene fra Danmark til Finland, med et sendegebyr på 20 kroner, mens mottakeren slipper unna med 10 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller rimeligst er det å være mottaker i Sverige. Den svenske mottakeren i undersøkelsen betalte ingen gebyrer for å motta penger fra noen av de andre nordiske landene. Det kostet heller ikke noe å sende penger fra Sverige til det øvrige Norden, bortsett fra til Færøyene, hvor regningen plutselig kom på 29 kroner.

Vil rydde opp
Medborger- og forbrukerutvalget i Nordisk Råd vil nå rydde opp i den nordiske gebyrjungelen.

– Det er urimelig og uforståelig for forbrukeren at det finnes så mange forskjellige bankgebyrer for overføringer mellom de nordiske landene. Dette er en grensehindring som må rives ned, og derfor vil vi ta dette opp med ministrene under spørretimen på Nordisk Råds sesjon torsdag, sier svenske Hans Wallmark, medlem av Medborger- og forbrukerutvalget.

Utvalget tok tidligere i høst initiativ til gebyrundersøkelsen. Overføringen av rundt 100 danske kroner med standard forsendelse ble gjennomført av sekretariatet i Nordisk Råd i perioden 12. til 15. oktober. Følgende banker ble brukt i overførslene: Danske Bank (Danmark), Postbanken (Norge), Handelsbanken (Sverige), Nordea (Finland) og Føroya Banki (Færøyene). (©NTB)