- Nå kan de investere igjen

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities (foto: First Securities).
Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities (foto: First Securities).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Et klart tegn på at norsk økonomi er på vei til å bli friskmeldt, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankene rapporterer om økt etterspørsel etter lån fra foretakene i tredje kvartal 2009. Samtidig har de lettet litt på kravene, viser Norges Banks nye utlånsundersøkelse.

Les mer her:
Bedriftene vil låne mer
Flere vil ha fasterentelån

- Dette er overraskende, og svært godt nytt, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Han peker på at det er første gang siden Norges Bank kom med sin utlånsundersøkelse i fjerde kvartal 2007 at bankene nå melder om lettelse i kredittpraksisen overfor foretak.

- Det var i slutten av 2007 vi så at kredittsituasjonen begynte å forverre seg. Siden har det vært en betydelig innstramming i lånepraksisen - både i Norge og internasjonalt, forklarer Wilhelmsen.

Norge snur tidlig
Nå avtar bankenes tilstramming. I tillegg melder de om at bedriftene vil låne mer, etter å ha bremset planlagte investeringer gjennom finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bedringen har vært større enn bankene trodde for tre måneder siden, sånn sett er dette overraskende godt nytt. Dessuten har vi ikke sett at bankene verken i eurosonen eller USA har lettet på utlånskravene overfor bedrifter, så det er positivt at det snur tidligere i Norge enn i andre land, sier makroøkonomen.

Riktignok er det litt forskjell på holdningen til ulike sektorer. Bankene har fortsatt en stram utlånspraksis overfor foretak innen verft, shipping og bygg/anlegg, påpeker Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men samlet sett for norsk næringsliv letter man på kravene, og det er kjempeviktig, sier han.

- Ikke friskmeldt ennå
- Vi har sett en kraftig nedgang i kredittveksten i norske bedrifter. Dette skyldes mye en nedgang i investeringslyst, at man har kuttet i investeringsplanene på grunn av dårligere tider. Men det skyldes også at bedrifter ikke har fått lån. Alt i alt har dette bidratt til å forsterke nedturen. Nå snur det. Når bankene gjør det lettere å få lån, kan bedriftene igjen gjennomføre planlagte investeringer. Det får ringvirkninger til realøkonomien, utdyper Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om bankenes holdningsendring er et veldig godt tegn, betyr ikke det at norsk økonomi er friskmeldt, understreker han.

- Vi er ikke der vi var for to-tre år siden, men dette er første skritt på veien til lettelse. Fortsatt gjenstår mye før vi kan friskmelde norsk økonomi, bemerker Wilhelmsen.

Les også:
Varsler krise for verftene
Fnyser av DnB Nor-sjefens friskmelding
Tør ikke friskmelde norsk økonomi