Meny

- Nå kan de investere igjen

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities (foto: First Securities).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et klart tegn på at norsk økonomi er på vei til å bli friskmeldt, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Bankene rapporterer om økt etterspørsel etter lån fra foretakene i tredje kvartal 2009. Samtidig har de lettet litt på kravene, viser Norges Banks nye utlånsundersøkelse.

Les mer her:
Bedriftene vil låne mer
Flere vil ha fasterentelån

- Dette er overraskende, og svært godt nytt, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

Han peker på at det er første gang siden Norges Bank kom med sin utlånsundersøkelse i fjerde kvartal 2007 at bankene nå melder om lettelse i kredittpraksisen overfor foretak.

- Det var i slutten av 2007 vi så at kredittsituasjonen begynte å forverre seg. Siden har det vært en betydelig innstramming i lånepraksisen - både i Norge og internasjonalt, forklarer Wilhelmsen.

Norge snur tidlig
Nå avtar bankenes tilstramming. I tillegg melder de om at bedriftene vil låne mer, etter å ha bremset planlagte investeringer gjennom finanskrisen.

- Bedringen har vært større enn bankene trodde for tre måneder siden, sånn sett er dette overraskende godt nytt. Dessuten har vi ikke sett at bankene verken i eurosonen eller USA har lettet på utlånskravene overfor bedrifter, så det er positivt at det snur tidligere i Norge enn i andre land, sier makroøkonomen.

Riktignok er det litt forskjell på holdningen til ulike sektorer. Bankene har fortsatt en stram utlånspraksis overfor foretak innen verft, shipping og bygg/anlegg, påpeker Wilhelmsen.

- Men samlet sett for norsk næringsliv letter man på kravene, og det er kjempeviktig, sier han.

- Ikke friskmeldt ennå
- Vi har sett en kraftig nedgang i kredittveksten i norske bedrifter. Dette skyldes mye en nedgang i investeringslyst, at man har kuttet i investeringsplanene på grunn av dårligere tider. Men det skyldes også at bedrifter ikke har fått lån. Alt i alt har dette bidratt til å forsterke nedturen. Nå snur det. Når bankene gjør det lettere å få lån, kan bedriftene igjen gjennomføre planlagte investeringer. Det får ringvirkninger til realøkonomien, utdyper Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Selv om bankenes holdningsendring er et veldig godt tegn, betyr ikke det at norsk økonomi er friskmeldt, understreker han.

- Vi er ikke der vi var for to-tre år siden, men dette er første skritt på veien til lettelse. Fortsatt gjenstår mye før vi kan friskmelde norsk økonomi, bemerker Wilhelmsen.

Les også:
Varsler krise for verftene
Fnyser av DnB Nor-sjefens friskmelding
Tør ikke friskmelde norsk økonomi

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus