Meny

Milliardsmell for Hydro

Konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg, hadde ikke gode tall å legge fram. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lave aluminiumspriser og en svekket dollar ga Norsk Hydro en kraftig smell i tredje kvartal.

At det ble røde tall i Hydro kom ikke som noen overraskelse. Men at underskuddet skulle bli så stort overrasker nok de fleste.

- Krisen er ikke over for aluminiumsindustrien og krisen er ikke over for Hydro, sier Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg på resultatpresentasjonen tirsdag.

Hydro leverte et driftsresultat på minus 793 millioner kroner i tredje kvartal. På forhånd ventet analytikerne et justert driftsresultat på minus 375 millioner kroner for tredje kvartal 2009, ifølge gjennomsnittet av tolv estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans (se tabell).

Det var stor usikkerhet blant analytikerne på forhånd, estimatene på det justerte driftsresultatet svingte fra -698 millioner hos den mest pessimistiske analytikeren til et tap på -20 millioner kroner hos den mest optimistiske.

Driftsresultatet er inklusive poster på totalt minus 1,5 milliarder kroner, hvorav urealiserte tap på LME-kontrakter utgjorde 1,4 milliarder kroner, urealiserte tap på valutaterminer utgjorde 102 millioner kroner, urealiserte tap på kraftkontrakter utgjorde 54 millioner kroner og negative metalleffekter utgjorde 141 millioner kroner, melder nyhetsbyrået TDN Finans.

Forklarer de røde tallene

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at det svake resultatet skyldes fortsatt svak økonomisk utvikling globalt sett, lave aluminiumspriser og svekket dollar.

- Det underliggende resultatet for våre oppstrømsaktiviteter i tredje kvartal fortsetter å være tungt påvirket av lave aluminiumspriser som har ført til store tap for våre smelteverk. Produksjonen har vært stabil etter gjennomføringen av den annonserte kapasitetsreduksjonen i andre kvartal som har bidratt til ytterligere nedgang i faste kostnader. Underliggende resultat for vår alumina-virksomhet bedre seg på grunn av høyere aluminapriser og bedret drift. Underliggende resultat for metallmarkedet ble sterkt påvirket av negative valutaeffekter på grunn av den svake dollaren, skriver Hydro i kvartalsrapporten.

Underliggende resultat fra videreført virksomhet i Hydro endte i årets tredje kvartal på minus 1.222 millioner kroner, mot pluss 1.075 millioner i samme kvartal ifjor.

Var positive til aksjen

Til tross for at røde tall var ventet, hadde de fleste analytikerne en kjøp-anbefaling på Hydro før dagens resultater ble kjent.

First Securities har en sterk kjøpsanbefaling på aksjen og venter en EPS på -0,14 kroner.

"Kostnadsreduksjoner og lavere innsatsfaktorkostnader ventes å redusere tapet i tredje kvartal betydelig sammenlignet med andre kvartal tross lavere realiserte aluminiumspriser. I fjerde kvartal venter vi at Hydros resultat kommer til å være positivt, grunnet høyere aluminiumspriser", heter det i analysen.

Ni analytikerne hadde kjøpsanbefaling på Hydro, to hadde nøytralanbefaling, mens to meglerhus anbefalte salg før dagens resultat..

Varsler svakt resultat i Q4

Hydro skriver i kvartalsrapporten at ved utgangen av tredje kvartal har selskapet solgt 90 prosent av primæraluminiumsproduksjoinen for fjerde kvartal til en pris på rundt 1800 dollar per tonn. Men en stadig svakere dollar vil negativt påvirke den realiserte prisen i norske kroner.

- Hydro forventer fortsatt svakt resultat i fjerde kvartal i 2009, skriver selskapet i rapporten.


Norsk Hydro


Tall i millioner kroner

Q3 2009

Q3 2008

Ventet

Omsetning

16.337

21.765

15.152

Underliggende driftsresultat

-793

2.414

-375


Estimater fra ti analytikere er innhentet av nyhetsbyrået TDN Finans.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus