Meny

Tjener mer på lånekundene

Rune Bjerke (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene varsler raskt rentehopp hvis Norges Bank setter opp renten onsdag.

Renteroversikter

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Boliglån - topplisten
Viser de fem beste bankene på fire forskjellige beløp, innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi.

Bankene har ikke senket rentene i takt med pengemarkedsrenten, skriver Dagens Næringsliv.

Utover våren og sommeren er det blitt stadig billigere for bankene å hente inn kapital i pengemarkedet, uten at dette er kommet boliglånskundene til gode.

På ett år er DnB Nors rentemargin på lån med pant i bolig doblet, fra rundt 0,50 prosent til rundt ett prosentpoeng. Dette bidro til at banken økte renteinntektene fra personkunder med 500 millioner kroner i tredje kvartal i forhold til tilsvarende kvartal ifjor.

- Det er ingen tvil om at bankene har en fantastisk avkastning på boliglånene sine nå, sier bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABGSundal Collier til DN. Han mener det har vært enklere for bankene å sikre seg bedre marginer når utlånsrenten ligger på et så lavt nivå.

-Uunngåelig
140 banker kniver om kundene i det norske markedet. Selv om konkurransen er med på å presse renten ned, så er ikke bankene villig til å stå over et rentehopp førstkommende uke.

En rundspørring DN har foretatt hos Norges største banker viser at de har tenkt å sende den ventede renteøkningen fra Norges Bank raskt videre til sine kunder.

- Norges Banks styringsrente er viktig for pengemarkedsrenten. Den igjen er viktig for utlånsrenten. Går pengemarkedsrenten opp er det uunngåelig at boliglånsrenten også går opp, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor. Nærmere et klarsignal til å sette opp renten for bankens 533.000 lånekunder i personmarkedet, er det vanskelige å komme.

- Jeg tror boliglånskundene må belage seg på høyere renter fremover. Når det vil skje, avhenger blant annet av konkurransesituasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank til avisen.

Les også:
Du kan få 6 % rente om to år
Gjedrem ønsker "strengere" boliglån

Fnyser av DnB Nor-sjefens friskmelding

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus