Meny

80 år siden boblen sprakk

I disse dager er det 80 år siden det store krakket på Wall Street i 1929, som fremdeles er det verste i amerikansk historie dersom man tar med de langsiktige konsekvensene. Foto: Wikipedia / Library of Congress.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager er det 80 år siden den verste katastrofen i amerikansk finanshistorie.

(ABC Nyheter): Optimismen var stor i Amerika ved utgangen av 1920-tallet. Økonomien var i siget. Folk hadde arbeid og utgiftene var lave. Lønning og produksjon var på full fart oppover etter verdenskrigen ti år tidligere. Næringslivet blomstret. Forbruksvarer ble produsert på samlebånd, velstanden økte.

Mennesker samler seg utenfor New York-børsen under krakket i 1929. Foto: ssa.gov.Mennesker samler seg utenfor New York-børsen under krakket i 1929. Foto: ssa.gov.

For mange var Wall Street-børsen i New York nøkkelen til suksess. Sparepenger og lån ble satset på aksjemarkedet. Alle ville være med på oppturen som skulle sikre økonomisk trygghet.

Folk kjøpte den ene dagen og solgte med fortjeneste den neste. Avkastningene lot ikke vente på seg.

3. september nådde den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones sitt toppunkt på 381,17 poeng. Kursen hadde femdoblet seg på fem år. Det var ingen grunn til å tro at det skulle gi seg nå. Folk snakket om de gylne tyveårene.

– Det ser ut som om aksjekursene har nådd et permanent høyt platå, uttalte den anerkjente amerikanske økonomen Irving Fisher 17. oktober 1929.

Han tok grusomt feil.

Børskrakket i 1929

Den verste katastrofen i amerikansk finanshistorie startet torsdag 24. oktober 1929. Uten at det tilsynelatende var noen åpenbar grunn, smalt det ved Wall Street. Da klokka ringte om morgenen, fantes det plutselig bare folk som ville selge og ingen som ville kjøpe.

Folk så på hverandre i vantro, og en uro vokste til panikk. Aksjehandlerne solgte aksjene sine til spottpris for å sikre gevinst. Åtti år etterpå skjønner man fortsatt ikke helt hva som egentlig skjedde. Det var som om optimismen plutselig snudde, som ved et trylleslag fra helvete

Denne børsindeksen viser det kraftige kursfallet under krakket på Wall Street i 1929.Denne børsindeksen viser det kraftige kursfallet under krakket på Wall Street i 1929.

I gaten utenfor Børsen, Wall Street, var en stor folkemengde samlet for å følge med på markedet som var i ferd med å stupe.

Det gikk rykter om aksjespekulanter som hadde tapt alt de eide og hoppet ut fra skyskraperne i ren fortvilelse.

En mann ble observert på et av takene i Wall Street. Mannen skulle bare reparere en radioantenne, men ble et symbol på desperasjonen folk følte. De trodde han skulle hoppe.

Fortvilte amerikanere stimler foran banken for å få sikre sparepengene. Tusenvis av banker gikk konkurs etter krakket. (Scanpix)Fortvilte amerikanere stimler foran banken for å få sikre sparepengene. Tusenvis av banker gikk konkurs etter krakket. (Scanpix)

Ved lunsjtider samme dag samlet flere av de største bankene ved Wall Street seg for å diskutere hva som kunne gjøres for å stoppe uroen. Det endte med at de kjøpte seg inn i flere selskap slik at kursene rettet seg.

Men redningsaksjonen skulle ikke vare lenge.

«Black Tuesday»

Den påfølgende mandagen falt New York børsen med 22,6 prosent. Dagen etter kulminerte det på det som senere har blitt kalt «Black Tuesday», den svarte tirsdagen, 29 oktober.

Nå hadde panikken blitt til opprør. På Wall Street-børsen begynte folk å slåss som dyr.

Spente aksjekjøpere på Wall Street-børsen fredag 25. oktober 1929, få dager før panikken bryter ut for fullt. Foto: AP/Scanpix.Spente aksjekjøpere på Wall Street-børsen fredag 25. oktober 1929, få dager før panikken bryter ut for fullt. Foto: AP/Scanpix.

«Det er rop og skrik, og folk som sliter i klærne til hverandre. De er som en gjeng gærninger,» rapporterte et øyenvitne. Andre fortalte om mennesker som besvimte hver gang aksjene deres nådde en ny bunn.

«Over hele byen samlet menn og enkelte kvinner seg i grupper (...) som om de skulle være venner samlet rundt sengen til en dødssyk venn. Ingen smil var å spore. Ingen tårer heller. Bare følelsen av å være i samme båt som andre lidende. Alle ønsket å fortelle naboen hvor mye han hadde tapt. Men ingen ønsket å høre på. De kjente historien så alt for godt,» skrev New York Times.

– Har du kommet for å sove eller for å hoppe ut av vinduet, skal portierer i flere New York-hoteller ha spurt sine nyankomne gjester.

Den skjebnesvangre tirsdagen ble mer enn 16 millioner aksjer solgt ved børsen i New York, en rekord som ikke ble slått før i 1968. Det økonomiske korthuset raste sammen.

Børskrakket førte til mange rykter om selvmord. Her er menneskene samlet ved Wall Street. Foto: AP / Scanpix.Børskrakket førte til mange rykter om selvmord. Her er menneskene samlet ved Wall Street. Foto: AP / Scanpix.

På en uke forsvant 30 milliarder dollar, ti ganger det årlige krigsbudsjettet til USA under første verdenskrig. Og enda var ikke bunnen nådd.

Finansbobler

Det voldsomme børsfallet stoppet ikke før kursen lå på 42,22 poeng. Det var 89 prosent unna toppen og det laveste nivået siden 1800-tallet. Ikke før i 1954 var Dow Jones-indeksen tilbake på 1929-nivå.

Sagt på en annen måte ville en person som kjøpte aksjer på topp i 1929 kunne se hele sitt voksne liv gå forbi før han opplevde samme kurs igjen.

Historien har sett mange finansbobler sprekke. Krakket i 1929 var ikke første gang.

I februar 1637 kollapset Nederlands økonomi på grunn av tulipanhysteri. Måneden før var en enkelt tulipanløk verdt like mye som et fasjonabelt steinhus ved en av Amsterdams kanaler.

I 1720 tapte den berømte vitenskapsmannen Sir Isaac Newton 20.000 pund på spekulasjoner over ikke-eksisterende verdier i koloniale Stillehavsøyer i det som har fått navnet «Sydhavsboblen».

President Franklin D. Roosevelt lanserte i 1933 planen New Deal som skulle bringe USA ut av krisa. Foto: Wikipeda.President Franklin D. Roosevelt lanserte i 1933 planen New Deal som skulle bringe USA ut av krisa. Foto: Wikipeda.

– Jeg kan kalkulere stjernenes bevegelser, men jeg kan ikke forstå menneskers galskap, var Newtons lakoniske kommentar da boblen sprakk.

Hysteri

Fra nyere tid kjenner vi dot com-boblen som sprakk rundt år 2000 etter at markedet i flere år hadde vært euforisk over Internettets grenseløse muligheter og investorer fylte nye IT-foretak opp med kapital uten å tenke seg om to ganger.

Da man innså at de fleste selskapene hadde liten eller ingen sjanse for å overleve, sprakk boblen.

Kanskje bør man gi den godeste Newton rett i at vår galskap er vanskelig å forutse.

Samtidig har historien vist oss at det er lett å la seg rive med i hysterier og massesuggesjon.

– Det er alltid vesentlig lettere å se en boble etter at den har sprukket. Hvis de fleste hadde sett at det var en boble, ville det ikke blitt en boble, da ville prisene justert seg ned før det ble det, forklarer økonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Dømt til kollaps

Ifølge Pedersen har man en typisk finansboble når en verdi omsettes til en stadig stigende kurs, uten at den stigende prisen reflekterer den egentlige verdi. Han peker på boligprisene i USA som et eksempel, der prisene mange steder ble drevet opp av en kredittgivningspraksis som var dømt til å kollapse.

– Det ble gitt lån til folk som i praksis ikke hadde mulighet til å betjene lånet. Det førte til at bankene satt igjen med tapet. Da boligmarkedet i USA stagnerte sommeren 2007 og prisene falt, vokste krisen seg større.

15. september 2008 gikk den store amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. Aksjene til banken hadde falt med 93 prosent. Den samlede gjelden lå på utrolige 613 milliarder dollar. Det innledet finanskrisen vi i dag prøver å riste av oss.

Et av de mest kjente bildene fra depresjonen viser 33 år gamle Florence Thompson. Foto: LoC / Dorothea Lange.Et av de mest kjente bildene fra depresjonen viser 33 år gamle Florence Thompson. Foto: LoC / Dorothea Lange.

Pedersen tror likevel ikke vi vil se et krakk tilsvarende det i 1929 med det første.

– Det kan skje igjen, men er mindre sannsynlig. I dag er statene flinkere til å sette i gang tiltak som reduserer risikoen. Det er i praksis bare stater som kan stå imot i slike kriser der tilliten forsvinner fra systemet. Etter krakket var det mange stater som førte en politikk som forsterket krisen, forteller Pedersen.

Den store depresjonen

I USA var holdningen at markedet selv måtte rydde opp i problemene sine. Det fungerte dårlig. Det store krakket i 1929 markerte starten på en tiårig depresjon som rammet både USA og resten av verden på trettitallet.

Depresjonen i de harde trettiårene gjorde ikke forskjell på fattig og rik. I 1930 var arbeidsløsheten 3,5 millioner, i mars 1933 var den hele 14,5 millioner. Det vil si at hver fjerde amerikaner var uten arbeid.

Dette bildet fra 1979 viser de samme personene som på det ikoniske bildet fra 1936 (over). Foto: Wikimedia.Dette bildet fra 1979 viser de samme personene som på det ikoniske bildet fra 1936 (over). Foto: Wikimedia.

Nesten 100.000 bedrifter gikk konkurs i USA alene. Nød og bunnløs fattigdom preget byene. Industrien stagnerte, priser på jordbruksvarer falt med opp til 50 prosent og gjorde livet vanskelig for bønder på landsbygda.

Depresjonen la også grunnlaget for at ekstremismen blomstret i Europa.

Veien mot optimisme

Først da president Franklin D. Roosevelt lanserte reformprogrammet New Deal i 1933 begynte det å gå svakt oppover igjen. New Deal var en ny fordeling av kortene i det økonomiske spillet og innebar blant annet at staten skulle bli mer aktiv og ta større ansvar for den økonomiske utviklingen.

Dermed fikk bankene hjelp, ny næringsvirksomhet ble igangsatt og nye lover for å begrense aksjespekulasjon ble vedtatt.

I en tale til det amerikanske folk i 1933 advarte Roosevelt mot hysteri og manet om optimisme og ny giv.

«... Det eneste vi har å frykte er frykten selv - en navnløs ... terror som paralyserer nødvendig innsats ...»

Kilder: Library of Congress, Gyldendals verdenshistorie, Daily Mail, Wikipedia, Gold Eagle.com, Dn.no, Aftenposten, Forskning.no, plinius.blogspot.com.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Valglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Tornado rammet motell i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata
Siste nytt
10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NorgeForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkValglokalene har åpnet i Frankrike og Tyskland09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenTornado rammet motell i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus