Dystert i Storbritannia

TUNG TID: Den økonomiske situasjonen for Storbritannia og statsminister Gordon Brown er ille. Foto: AP
TUNG TID: Den økonomiske situasjonen for Storbritannia og statsminister Gordon Brown er ille. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDystre tall i den britiske økonomien er dårlig nytt for statsminister Gordon Brown. Uten en oppgang som merkes av folk flest, kan valget neste år bli svært vanskelig for Brown.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias økonomi har nå skrumpet inn i seks kvartaler på rad, og landet er dermed fortsatt i resesjon, viste tall fra det statistiske sentralbyrået ONS fredag. En så langvarig tilbakegang har ikke britene opplevd siden de begynte å føre statistikk over slikt i 1955.

ONS opplyste fredag at landets brutto nasjonalprodukt (BNP) skrumpet inn med 0,4 prosent i perioden fra juli til september. BNP er den samlede verdien av de varer og tjenester et land produserer.

Dystert

– Det er ikke til å komme bort fra at disse tallene er svært dystre. Nesten alle analytikere i Londons forretningsstrøk City hadde ventet økonomisk vekst i tredje kvartal, mener BBCs økonomimedarbeider Hugh Pym.

– Tyskland, Frankrike og Japan er alle ute av resesjon, mens nedgangen har fortsatt i Storbritannia, påpeker Pym. Resesjon er et fagøkonomisk uttrykk som innebærer at et lands BNP synker i to eller flere kvartaler på rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I andre kvartal i år fikk Storbritannia en negativ vekst på 0,6 prosent, men mange økonomer hadde håpet at denne utviklingen nå skulle være snudd.

– De nye tallene kommer som et stort sjokk. Fagøkonomer hadde forventet at veksten ville vende tilbake i tredje kvartal, skrev finansavisen Financial Times.

«Galskap»

Finansminister Alistair Darling sa fredag at han alltid har ment at vendepunktet for den britiske økonomien vil komme mot slutten av året. Darling gikk også til hardt angrep mot det konservative opposisjonspartiets forslag om å fjerne statlige stimuleringstiltak, et krav han mener er «galskap» i dagens økonomiske situasjon.

Det sosialdemokratiske regjeringspartiet Labour har satt sin lit til at økonomien vil snu i god tid før parlamentsvalget som må holdes senest i juni 2010. Meningsmålinger gir den konservative opposisjonen en klar ledelse over Labour, og økonomiske spørsmål er vanligvis blant de viktigste temaene i valgkamper i Storbritannia.

Storbritannia har foreløpig valgt å beholde pundet og står dermed utenfor eurosamarbeidet. Landene som har innført den europeiske fellesvalutaen euro, opplever nå sterk vekst i både industri- og tjenestesektoren, meldte analyseselskapet Markit fredag. (©NTB)