Slik kutter du boliglånsrenten

Slik kutter du boliglånsrenten
Slik kutter du boliglånsrenten

<pRenten settes trolig opp neste uke, og et nytt forslag kan gi strengere krav til lånesikkerhet. Se renteprutetriksene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en knapp uke kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem mest sannsynlig til å sette opp renten for første gang siden han startet med rentekuttene ifjor høst.

Og nye prognoser i dag kan indikere at mange vil ha en boliglånsrente på rundt seks prosent om to år.

I tillegg går sentralbanksjef Svein Gjedrem i dag ut med forslag om å skjerpe kravene til sikkerhet. Noe som kan gjøre det tøffere å få boliglån.

Derfor kan det være godt å vite hva bankene ser på når de skal vurderer deg som lånekunde.

Her er rådene:
- Still tilleggssikkerhet: Absolutt alle banker tilbyr bedre betingelser hvis en kunde har god sikkerhet. Med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldrenes bolig, forutsatt at foreldrene ikke har høy belåning på sin bolig, får man bedre betingelser.

- Få ny verdivurdering på boligen, dette gjør meglere gratis. Ny takst må du betale for. Det er stor sannsynlighet for at du får lavere rente hvis boligen har økt i verdi siden sist. Den magiske grensen for beste rente er hos de fleste bankene enten 60 eller 75 prosent.

- Alle kunder som har en belåningsgrad 60-75 prosent bør vurdere å bytte bank. Spesielt hvis de er kunde hos en bank som har sine beste betingelser innenfor 60 prosent sikkerhet. Det er flere banker på markedet som tilbyr kunder sine beste betingelser innenfor 75 prosent sikkerhet.

- Bli totalkunde: Noen banker tilbyr noe bedre betingelser hvis kunden blir totalkunde hos banken - med lønnskonto, nettbank, visa/mastercard.

- Bytt bank: Forskjellige banker har forskjellig praksis når det gjelder vurdering av sikkerhet og betjeningsevne. Ingen bank kan være best for alle kunder. Man kan spare en del på å kontakte en konkurrerende bank.

- En betraktelig lønnsøkning kan slå positivt ut forutsatt at kunden/husholdningen har meget god økonomi. Bankene setter alltid pris på kunder med eksepsjonelt god betjeningsevne.

- Har du forbrukslån eller kredittkortgjeld? Prøv å refinansiere disse i boliglånet. Akkurat det er det garantert mye å spare på da forbrukslån kan ha rente på alt fra 9 til 30 prosent nominell rente.

- Bind renten. Det er mulig å få mer i lån dersom man velger rentebinding eller en kombinasjon av binding og flytende. Valget mellom fast og flytende bør for den enkelte handle om hvilken betjeningsevne han eller hun har på kort og lang sikt. Jo strammere økonomi etter låneopptak, jo mer aktuelt er det å vurdere fastrente på deler av lånet. I prinsippet skal man få et høyere lån med ti års rentebinding, fordi lånekostnadene er faste i ti år. Forutsatt at banken i sin utlånspraksis legger på 3-4 prosentpoeng for å teste kundens låneevne, og at de i større grad foretar en individuell vurdering ved opptak av fastrentelån.

Les:
Gjedrem ønsker stregere boliglån

Personvernpolicy