Skatter mer enn hun tjener

<p>Gunn Ovesen (foto: Scanpix).</p>
Gunn Ovesen (foto: Scanpix).

<pEn investering for over 20 år siden har gjort sjefen i Innovasjon Norge til en rik kvinne. I fjor betalte Gunn Ovesen mer i skatt til staten enn hun fikk i lønn fra den samme kassen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var et lykketreff. Men det tok altså 20 år før det ble penger av det. Da ble det til gjengjeld veldig mye penger, sier Ovesen til Nationen.

I ligningen for 2008 er hun oppført med 6,5 millioner kroner i inntekt, 45, 5 millioner kroner i formue – og at hun betalte 2,5 millioner kroner i skatt.

Lønna hennes som administrerende direktør i Innovasjon Norge er ifølge statsbudsjettet 1,8 millioner kroner.

Søk i skattelistene her.

Grunnen til den voldsomme økningen i både i inntekt og formue er selskapet Energy Recovery som ble børsnotert i USA i fjor. Det er nå verdsatt til én milliard på Nasdaq-børsen. Selskapet sitter på en teknologi der keramiske rotorer brukes til avsalting og produksjon av vann, samtidig som 96 prosent av energien gjenvinnes.

– Jeg husker ikke hvor mange penger jeg gikk inn med for over 20 år siden, men er selvfølgelig glad jeg ikke kvittet meg med aksjene underveis, sier Ovesen.

Hun konstaterer at hun betalte mer i skatt i fjor enn hun hadde i lønn.

– Det føles egentlig godt, sier hun til Nationen.

Ovesen forklarer at grunnen til at både inntekt og formue har økt voldsomt de siste årene, er salg av noen aksjer og verdiøkning på andre.

– Jeg kan jo ikke være med på noe som er borti det norske virkemiddelapparatet. Men denne investeringen for lenge siden kan jeg ikke ha dårlig samvittighet for, sier innovasjonsdirektøren til Nationen. (©NTB)

Personvernpolicy