Advarer mot skattelistesvindel

<p>Justisminister Knut Storberget tar en selvtest for å sjekke hvor utsatt han er for et ID-tyveri. (Foto: Scanpix)</p>
Justisminister Knut Storberget tar en selvtest for å sjekke hvor utsatt han er for et ID-tyveri. (Foto: Scanpix)

<p- Jeg er nesten sikker på at de som står bak bankkortsvindelen i Spania vil benytte seg av skattelistene i Norge, sier ekspert på ID-tyveri. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ekspert på ID-tyveri roper nå varsko før utleggelsen av skattelistene.

Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) mener at skandalen med kredittkort på avveie i Spania kombinert med skattelister på nett i Norge er en drømmesituasjon for svindlere som er på jakt etter intetanende ofre.

Omfattende svindel
- Mellom 200.000 og 300.000 norske kredittkort kan være på avveie i Spania i forbindelse med en omfattende svindel der. Det er antatt at alle nordmenn som har vært i Spania i år - og brukt kortet der - kan være utsatt. Og de blir mer utsatt når norske myndigheter har en praksis hvor man offentliggjør skattelistene på internett, sier Meyer til Skattebetaleren.no.

- Tror du de som står bak svindelen vil benytte seg av skattelistene?

- Jeg er nesten sikker på at de som står bak denne svindelen vil benytte seg av skattelistene på nett. Her snakker vi om at man vasker lister med kortdata mot skattelistene for å finne frem til riktige ofre. Jeg har også snakket med mennesker som opererer som ID-tyver, og de er veldig fornøyde med den norske praksisen om å offentliggjøre skattelistene, sier Meyer videre.

- Vil bli gjort endringer
Også i Datatilsynet frykter man at skattelistene vil skape store problemer.

- Det er interessant, og et paradoks, at mange irriterer seg over tjenester som sammenholder informasjon på nettet, mens man er positiv til andre typer kilder - som for eksempel skattelistene. Hos oss er dette vi nå står foran en tid vi gruer oss til, og jeg tror ID-tyver bruker skattelistene for å plukke ut sine ofre, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, til Skattebetaleren.

Datatilsynet har i mange år påpekt at dette kan bli et problem, men Skåra hevder at de har snakket for døve ører. Han tror likevel at regjeringen må snu - når mange nok blir rammet.

- Når det blir dokumentert at mange nok blir rammet, som en direkte konsekvens av skattelister på nett, vil det nok bli gjort endringer, sier Skåra.

Les også:
Alle ville teste formuesskatten
Klare budsjettapere
Slik blir boligskatten
Kutter PC-ordningen

Dette gjør du
Hvis du får mistanke om at du er offer for ID-tyveri er rask handling det viktigste for å begrense skadene, forteller Meyer, og peker på flere grep som kan tas.

- Reager umiddelbart dersom du mottar informasjon om ny konto eller liknende.

- Be om frivillig sperring av kreditt hos kredittopplysningsbyråene. De fleste som yter kreditt vil hente inn kredittverdighet hos slike selskaper, en telefon til disse vil kunne verne deg mot ytterlig skade.

- Steng umiddelbart kontoer som har blitt utsatt for uautoriserte disposisjoner. Be om skriftlig bekreftelse på at stengning er foretatt.

- Sørg for å påpeke urettmessige transaksjoner umiddelbart ovenfor kreditt- eller kortselskap.

- Følg nøye med på at postgangen kommer som normalt. Dersom du har mistanke om urettmessig endring av adresse, ta umiddelbar kontakt med Posten.

- Anmeld forholdet til politiet.

Personvernpolicy