Problematisk kronekurs for industrien

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pEn rekordsvak krone var med på å dempe virkningen av finanskrisen for eksportindustrien. Nå er imidlertid kronekursen tilbake på et mer normalt nivå. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom 2009 har kronen styrket seg sammenlignet med dollar, euro og de fleste andre valutaer. Mot euro var kronen rekordsvak ved årsskiftet og i flere dager var kursen 9,9. De siste dagene har kronen svingt rundt 8,3 mot euro, noe som vil si en kronestyrking på 16 prosent i løpet av året.

Fra i fjor høst og fram til ettersommeren har svak krone vært en av faktorene som har dempet konsekvensene av finanskrisen. Nå er kursen i ferd med å stabilisere seg rundt et mer normalt nivå, noe som skaper ytterligere bekymringer for en prøvet industri.

– Dette betyr at vi mister vårt eneste lyspunkt, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri til NTB.

Han understreker at industrien har vært prøvet i lang tid, men frykter at en sterkere krone er det som gjør at enkelte bedrifter må sette kroken på døra.

Både penge- og finanspolitikken kan bidra til å dempe de negative virkningene av etterspørselssvikten som eksportindustrien nå opplever. Men etter at det ble lagt fram et ekspansivt budsjett for 2010, setter Norsk Industri sin lit til sentralbanksjefen. Spesielt er de spent på hvilke signaler han vil gi om renten fremover.

– Vi er opptatt av at det ikke gis signaler som bidrar til at vi får et særnorsk høyt rentenivå over tid, sier Finnes. (©NTB)

Personvernpolicy