– Formuesskatt gjør at de rikeste må betale skatt

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pFormuesskatten er i dagens skattesystem nødvendig for at de aller rikeste skal måtte betale noe i skatt, framholder NHH-professor Terje Hansen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hansen sier at han i utgangspunkt ikke er noen tilhenger av formuesskatt. Men slik skattesystemet virker etter den siste omleggingen, er denne skatten en forutsetning for at de aller rikeste i samfunnet må bidra med noe i skatt. Ellers kunne de blitt nullskattytere.

Lavere formuesskatt
Norges Handelshøyskole markerte fredag at den kjente skatteeksperten fyller 70 år med et seminar der han selv hadde en hovedrolle.

Hansen tok for seg formuesbeskatningen og viste til at det er gjort betydelige endringer til fordel for bedriftene i 2009 og 2010.

Det nye regelverket vil kunne medføre en vesentlig reduksjon i formuesbeskatningen og i arveavgiftsgrunnlaget for aksjonærene, forklarte Hansen, som er overrasket over at verken media eller politikere har fått med seg dette.

Overdreven kritikk
Skatteprofessoren synes mye av den kritikken som kom mot formuesskatten i valgkampen, var overdrevet og usaklig.

– Debatten ble altfor mye farget av problemene til Stein Erik Hagen og ikke av situasjonen for de små og mellomstore bedriftene, sier han.

Hansen roser Finansdepartementet for de endringene som er gjort i statsbudsjettet når det gjelder verdisetting av boliger og næringseiendom.

– Vi får et system som nok vil inneholde svakheter, men det er langt bedre enn at verdiene fastsettes på et historisk grunnlag, sier han.

Hansen legger ikke skjul på at han også har hatt kontakt med departementet om utformingen av skattepolitikken. Under seminaret ble det brakt inn en blomsterbukett og en personlig hilsen fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) der hun takket Hansen for gode råd.

Tilpasning
De nye reglene for næringseiendom passer spesielt godt for bedrifter der eiendommene er skilt ut i eget selskap. Også mindre bedrifter som ikke har gjort dette, kan nyte godt av endringene. Det er viktig at bedriftene tilpasser seg de reglene som gjelder best mulig, framholder Hansen.

– NHO har en oppgave i å hjelpe mindre og mellomstore bedrifter til å tilpasse seg de mulighetene som budsjettet åpner. For mindre bedrifter er det et problem at de ikke har nok kompetanse selv, så her har næringsorganisasjonene en rolle å spille.

– Jeg tror NHO må erkjenne at formuesskatten må de leve med, også om vi får en ny regjering. Da er det fornuftig å hjelpe bedriftene å foreta tilpasninger slik at de kommer gunstigst mulig ut av det, sier Terje Hansen. (©NTB)

Personvernpolicy