- Vil avsløre mer organisert trygdejuks

De fleste svindelforsøk avsløres gjennom ordinært saksarbeid og ikke tips. Men NAV regner nå med at de vil avdekke nye organiserte svindelforsøk i tiden som kommer. Illustrasjonsfoto: Scanpix
De fleste svindelforsøk avsløres gjennom ordinært saksarbeid og ikke tips. Men NAV regner nå med at de vil avdekke nye organiserte svindelforsøk i tiden som kommer. Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pI fjor førte NAV-kontroller av trygdesvindel til 168 millioner kroner i netto inntekter for staten. - Men det vil komme flere store avsløringer, sier NAV-direktør Magne Fladby.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Hos NAV regner man med at kontroll og overvåkningsarbeidet går i pluss. De 45 millioner kronene som man brukte på saksbehandling og utredning i 2008 avdekket et brutto misbruk på nesten 214 millioner kroner.

For de 80 ansatte i avdelingen innebærer det et pluss på 168 millioner kroner, noe som ble presentert på en konferanse i Oslo torsdag formiddag.

Men ansvarlig direktør for NAVs kontrollenhet, Magne Fladby, tror ikke misbruket opphører og lover flere avsløringer av organiserte forsøk på trygdesvindel.

- De som bevisst går inn for å svindle, finner stadig nye kretaive måter, sier NAV-direktør Magne Fladby. Foto: Scanpix- De som bevisst går inn for å svindle, finner stadig nye kretaive måter, sier NAV-direktør Magne Fladby. Foto: Scanpix

- Vi regner med en økning i antall større saker, slår han fast.

- Vi ser og jobber med flere saker hvor dette er satt i system. Systematisk misbruk av enslig forsørgerstønad, er én ting. Fiktive firma en annen. Vi har hatt 46 saker hvor firma opprettes bare for å utnytte trygdesystemert.

- De som bevisst går inn for å svindle systemet, finner stadig nye kreative måter. Tetter vi et hull, finner de nye, sier han til ABC Nyheter.

Fiktive identiteter

Fladby viser til flere eksempler på hva som skjer. I det siste har NAV oppdaget at flere oppretter egne firma etter at de har fått innvilget uførepensjon. I disse firmaene er det til dels stor omsetning, selv om det ikke finnes andre ansatte.

- Vår teori er at noen må generere denne omsetningen, sier Fladby lakonisk.

Så langt har etaten også avslørt 26 fiktive identiteter som det er krevd barnetrygd og andre ytelser for. Disse skal nå være slettet i Folkeregisteret.

I enkelte deler av landet har man også hatt koordinerte aksjoner mot adressene til mor og far i familier hvor det kreves stønad som enslig forsørger.

- Der har vi avdekket at det ofte er null aktivitet på fars adresse, men stor aktivitet hos mor. Dette har også en preventiv virkning. Etter at vi har aksjonert slik viser det seg at gammel kjærlighet blomstrer opp igjen. Vi har eksempler på at 8-9 par har flyttet sammen raskt etterpå, fortalte han tilhørerne til allmenn latter.

De fleste av sakene avsløres via NAVs egen saksbehandling eller i samarbeid med blant annet Skatteetaten.

- Men vi får inn cirka 2500 tips i året fra publikum, sier Fladby.

Advarer mot åpenhet

Professor Andreas Føllesdal frykter for at stor åpenhet om misbruk kan undergrave tilliten til systemet. Foto: UIOProfessor Andreas Føllesdal frykter for at stor åpenhet om misbruk kan undergrave tilliten til systemet. Foto: UIO

Med på konferansen var også filosofiprofessor Andreas Føllesdal. Han advarte NAV mot å være for utadvente og åpne i sine avsløringer av misbruket. Professoren var redd for at det kunne sementere oppfatninger av at trygdesvindel var utbredt og dermed igjen undergrave den allmenne tillit til systemet.

- Vektlegger NAV overvåkning og straff, så kan det bekrefte og øke mistanken om at det finnes en rekke gratispassasjerer. Men gjør de det ikke, så kan mistanken stige likevel, sier Føllesdal som beskrev situasjonen som et dilemma for NAV.

- Mitt forslag er at man skal være åpen på litt misbruk, at det skjer sjelden og oppdages.

- Det er et veldig godt poeng. Det er en utfordring at hvis det omtales mye at trygdemisbruket er stort, så vil jo alle få en oppfatning av at dette er omfattende. Og det i seg selv er ødeleggende for velferdsordningene. Men samtidig må man si noe, sier NAVs Magne Faldby som viser til at de aller fleste utbetalingene er riktige.

- 98 prosent er ærlige og redelige. Det må man få med seg,.

Personvernpolicy