Rentehoppet rykker nærmere

Erik Bruce tror på renteøkning i oktober (foto: Scanpix).
Erik Bruce tror på renteøkning i oktober (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Veksten har snudd raskere og er sterkere enn Norges Bank hadde sett for seg, mener sjefanalytiker Erik Bruce. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kalkulatorer

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Annuitetslån og renteberegning
Denne kalkulatoren beregner hvor mye terminbeløpet endrer seg på et annuitetslån.Beløpet endrer seg ikke med det samme som renteendringen. Når renten settes ned, går avdragsdelen noe opp.

Nordmenns handleiver bidrar til å varme opp norsk økonomi etter krisen.

For etter svært sterk detaljhandel i juli, fortsetter butikkene å selge enda mer varer i august. Detaljhandelen steg med 0,2 prosent fra juli til august.

Les også: Sterk shopping

- Jeg synes at tallene var veldig sterke. Vi hadde kraftig oppgang forrige måned, og trodde kanskje at det skulle roe seg litt denne måneden, men det økte videre, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til DN.no.

Veldig sterk vekst
Han peker på at også den bredere varekonsumindikatoren som inneholder biler steg med 0,5 prosentpoeng etter en veldig sterk måned forrige gang.

- Varekonsumet så langt i tredje kvartal ligger to prosent over andre kvartal, det tilsier veldig sterk vekst i forbruket nå i tredje kvartal, og sterk BNP-vekst, sier han.

- Jeg tolker tallene i retning av at forbruksveksten var enda sterkere enn vi trodde, og at den lave renten har virket enda kraftigere, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peker mot oktoberhopp
- Dette taler vel for rentehopp på oktober-møtet?

- Det vil jeg absolutt si. Norges Bank hadde i juni et ganske friskt anslag på forbruksveksten. Den skulle snu i løpet av året, men jeg synes det har snudd raskere og at veksten er sterkere enn Norges Bank så for seg, så om noe så går dette i retning av en økning i oktober, sier Bruce.

Sprek trend
Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no har også lagt merke til at varekonsumindeksen steg med 0,5 prosentpoeng i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv om det ikke var noen overraskelse, så viser det at trenden har vært sprek i løpet av de siste månedene, sier

Privat forbruk spiller en svært viktig rolle i utviklingen i norsk økonomi. Over 50 prosent av verdiskapningen skriver seg fra etterspørselen som forbruket skaper.

I andre kvartal i år bidro forbruket til at veksten igjen ble positiv etter to kvartaler med fall. Med tall for to av tre måneder i tredje kvartal regner Wilhelmsen regner med at bidraget fra privat forbruk også blir sterk i tredje kvartal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg tror vi får et positivt bidrag fra privat forbruk som blir minst på høyde med det vi så i andre kvartal, sier Wilhelmsen.

Støtter synet
Han peker på at dette er en sterkere utvikling enn det Norges Bank har anslått.

- Oppsvinget i varekonsumet var en av årsakene som gjorde at Norges Bank vurderte å øke renten i forrige uke. Vi mener at utviklingen i varekonsumet støtter vårt syn om at Norges Bank vil øke renten til 1,5 prosent i oktober, sier Wilhelmsen.

Norges Bank lot styringsrenten ligge uendret på 1,25 prosent på rentemøtet onsdag forrige uke. Banken sa imidlertid at den hadde vurdert å heve renten som et alternativ.

Det gjorde økonomene enda sikrere på et sentralbanken kommer til å sette opp renten i oktober.

- Detaljhandelen holder seg sterk, og støtter vårt syn om rentehopp 28. oktober, skriver Handelsbanken i en oppdatering etter tallene.

Les også:
Sterk shopping
Bedriftene låner mindre Nå blir det rentehopp i oktober