Vi låner stadig mindre

<pFinanskrisen begynner for alvor å gjøre seg synlig på statistikken for gjeldsveksten. De siste tolv måneden er veksten mer enn halvert.</p

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av august var tolvmånedersveksten i innenlandsk bruttogjeld nede i 5,9 prosent, ned fra 6,5 prosent ved utgangen av juli.

Finanskrisen ble for alvor utløst da investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs i september i fjor. Kredittmarkedene stoppet nærmest helt opp og førte til lånetørke både for finansielle og ikke-finansielle foretak.

Det er først nå og neste måned at virkningene for fullt blir tatt opp i kredittindikatoren (K2) til Statistisk sentralbyrå (SSB). Ved utgangen av august i fjor var tolvmånedersveksten på 12,5 prosent.

Veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet er dessuten lavere enn tolvmånedersveksten, noe som indikerer ytterligere fall i gjeldsveksten, ifølge byrået.

Det er de ikke-finansielle foretakene som i størst grad trekker gjeldsveksten ned. De hadde en bruttogjeld på 1.186 milliarder kroner ved utgangen av august.

Tolvmånedersveksten var 3,4 prosent, etter en nedgang fra 4,7 prosent fram til utgangen av juli.

For vanlige folk har ikke krisen gjort seg gjeldende på langt nær i samme grad. Husholdningenes tolvmånedersvekst var på 6,4 prosent, ned fra 6,5 prosent. (©NTB)